Min yogaväg

Jag heter Elisabeth Erlandsson Kaufmann och jag bor i den vackra lilla staden Arboga, där jag har en yogastudio med namnet Arboga Yinyogaakademi. Där har jag kurser och ett gediget yogabibliotek, som jag älskar att botanisera i, när jag har några minuter över. Innan jag satsade helt på yogaläraryrket hade jag det som hobbyverksamhet vid sidan av mitt jobb som ämneslärare i tyska, franska, spanska och svenska. Min yogahistoria är lång…

Jag mötte yogan för första gången 1986, när jag studerade i Schweiz och gick på en yogakurs för studenter. Den ungerska yogaläraren – som pratade på vackert bruten tyska – gjorde ett starkt intryck på mig. Jag minns särskilt två övningar som han kallade ”Willenskraft entwickeln” (utveckla viljekraft) och ”Nierenkraft entwickeln” (utveckla njurarnas kraft). Den sköna energi som strömmade genom mig i dessa framåtböjningar har säkert påverkat min förkärlek för det meditativa i yogan. Även yogalärarens röst – som jag fortfarande hör inom mig – bar med sig en meditativ energi, som gick över till mig när jag yogade.

 

Under mina studieår på ämneslärarlinjen i Uppsala i början av 90-talet gick jag en kväll i veckan på Satyananda yoga. Passen var två timmar långa och avslutades med en halvtimmes djupavslappning, yoga nidra. Det var helt underbart – jag var så skönt avslappnad efteråt! Jag blev mjuk och smidig i kroppen, men det bästa var nog ändå att det blev lugnt i mitt studenthuvud. Jag är övertygad om att yogan hjälpte mig att inte känna mig stressad, även om jag hade mycket att göra under studenttiden, med studier, tentor och extrajobb.

Båda gånger jag väntade barn gick jag på yoga för gravida hos Leela Hansen i Göteborg. Övningarna vi gjorde – asanas (kroppsställningar), andnings- och avslappningsövningar – hjälpte mig att lita på min kropp både under graviditeterna och förlossningarna. Detta öppnade mina ögon för andningen och hur viktigt det är att träna den.

 

När vi flyttade från Schweiz till Falun 2003 började jag gå på power yoga på Grand Spa&Sport och senare på Paus uppe vid Scandic Hotel. Här lärde jag mig att yoga i ett flöde och samtidigt förbinda rörelserna med andningen. För mig var det från första början ett slags meditation i rörelse. Jag hade gått ett år som elev på Paus, när ägaren Petra Rydén frågade om jag ville jobba hos henne. Hon utbildade mig till power yoga-lärare, varefter jag jobbade på Paus tills det lades ner 2007, i samband med att Petra flyttade till Kinna. Det var många som saknade yogan när Paus stängde och det dröjde inte länge förrän en elev ringde och frågade mig om jag kunde tänka mig att fortsätta ge yogalektioner. Hon erbjöd sig att hjälpa mig sätta ihop en grupp. Så kom det sig att jag började undervisa i egen regi på Britsarvsgården i Falun hösten 2007.

 

När jag nu erbjöd kurser i egen regi kände jag att min power yoga-lärarutbildning var lite mager. Jag ville ha en djupare kunskap om yogan. Därför utbildade jag mig under åren 2008-09 till hatha yoga-lärare i Bad Meinberg, Tyskland, på Haus Yoga Vidya , som är Europas största yogalärarutbildningscentrum. Man undervisar där i Swami Sivanandas holistiska yogatradition. Efter 400 timmars utbildning med praktisk och teoretisk examination, fick jag den 5 juli 2009 mitt yogalärarcertifikat, godkänt av BYV (Berufsverband der Yoga vidya Lehrer/innen) och EFYTA (European Federation of Yoga Teachers Associations). Därefter började jag undervisa i hatha yoga vid sidan av mina power yoga-kurser. I vilken form av yoga jag än undervisar, har den meditativa aspekten i yogan alltid varit viktig för mig. Att följa sin andning och känna sig in i sin kropp, som bär med sig sina unika förutsättningar för yogan. Att låta energin flöda genom kroppen och få fart på våra energicentra (chakras).

Mitt intresse för energimedicin och mindfulness förde mig så småningom in på yinyogans spår. Jag läste mycket om yinyoga och under åren 2013 och 2014 utbildade jag mig till yinyogalärare hos Magdalena Mecweld i Stockholm. Sedan dess är det främst yinyoga jag undervisar i. I början av 2015 började jag ha heldagsworkshops i yinyoga på olika platser i landet och det visade sig vara mycket efterfrågat, så det har jag fortsatt med. Sommaren 2016 avslutade jag min tolvåriga anställning på Montessoriskolan i Falun, för att helt kunna ägna mig åt yogan.

 

Jag utvecklar och fortbildar mig hela tiden. Bland annat har jag fortbildat mig i Yoga för människor med särskilda besvär, Yoga för ungdomar och MBSR (Mindfulnessbased Stress Reduction). Jag har utbildat idrottslärare i Falu kommun i yoga för tonåringar, haft yoga- och meditationsövningar både med lärare och elever (även på tyska, franska och spanska) och lärt buddhistiska munkar i Seoul göra yogapositioner. Hösten 2016 gick jag Sarah Powers intensivkurs Yin/Yang Yoga and Mindfulness Meditation Teacher Training i Wales. I april 2018 gick jag  en yinyogalärarutbildning hos Bernie Clark i Vancouver (Kanada). I april 2019 gick jag ytterligare en yinyogalärarutbildning – den här gången för ”yinyogans fader” Paul Grilley i Kalifornien. Hos Sarah Powers fördjupades min förståelse för yinyogans meditativa aspekt och hur vi kan påverka energiflödet i kroppen. Hos Bernie Clark och Paul Grilley förbättrade jag min förståelse för varierande anatomiska förutsättningar väsentligt.  Jag tycker det är spännande att se hur olika utbildare lägger upp sina utbildningar. Jag får då ta del av olika synvinklar och ser vad jag vill göra lika och vad jag vill göra annorlunda.

Våren 2017 startade jag min första egna yinyogalärarutbildning på Yogahuset i Falun och har sedan dess regelbundet haft utbildningar. Läs mer om dem här! Mer information om upplägget får du här och några referenser här. Nästa möjlighet att gå min utbildning är i januari-mars 2023. Mer information om den hittar du på ayya.se.

 

Så kommer vi till ett helt nytt kapitel i min yogahistoria. I juni 2018 öppnade jag mitt eget yinyogautbildingscentrum i Arboga, Arboga Yinyogaakademi. Det är en yogastudio med plats för tolv deltagare, mattor, kuddar och props för alla och ett gediget yogabibliotek. Det är ett centrum för utbildning och utveckling inom yinyoga. Akademin erbjuder introduktionskvällar, workshops och terminskurser i yinyoga och meditation. Sedan januari 2019 erbjuds även yinyogalärarutbildningar här. Välkommen med din anmälan till info@yogaproductions.se eller direkt här på Arboga Yinyogaakademis hemsida!

I januari och februari 2020 uppgraderade jag min yogalärarutbildning på Yoga Vidya i Tyskland med ytterligare 242 timmar (utöver grundutbildningens 400 timmar som jag fullgjorde redan 2008-2009). Detta innebär att jag sedan 23 februari 2020 är Bund Yoga Vidya-certifierad (med rätt att ansluta mig till försäkringskassan i Tyskland, om jag någon gång skulle bosätta mig där, vilket jag dock inte planerar) och sedan 25 mars 2020 Yoga Alliance-registrerad som RYT 500. Min nästa plan är att så småningom erbjuda en 200-timmars Yoga Alliance-certifierad yinyogalärarutbildning på Arboga Yinyogaakademi. De som redan har gått min 75- eller 100-timmarsutbildning ska då kunna tillgodoräkna sig den som en del av utbildningen.

Under coronapandemin våren 2020 började jag spela in filmer med yinyogapass för mina kursdeltagare. Samtidigt började förfrågningar komma in om jag planerade någon online-yinyogalärarutbildning. Det ledde till att jag utvecklade ett koncept för en yinyogalärarutbildning på distans, som kom att starta den 10 augusti 2020. Utbildningen blev en succé, så självklart fortsätter jag med den även efter pandemin. Läs mer om den här!

Förutom mina kurser, workshops och lärarutbildningar i yinyoga undervisar jag också regelbundet i yoga på stol. Det är en form av yoga som kan utföras överallt och av alla. Det enda som behövs är en stol. Jag har gjort en broschyr med övningar som går att beställa av mig och har även vidareutbildningar för yinyogalärare i yoga på stol.