Intervju med Magdalena Mecweld

Nyss hemkommen från en intensiv, omvälvande och inspirerande lärarfortbildning i yinyoga i Stockholm, kommer jag snart att dela med mig av lite av det jag har lärt mig. Men först kommer här en intervju med min fantastiskt inspirerande och kunniga lärare, Magdalena Mecweld.

 

 

Vilken är din viktigaste insikt …

 

…om yogan?

Att den bör avdramatiseras! Den ska bli mer lättillgänglig och kunna göras av vem som helst.  Alla behöver yoga, för den förändrar våra mönster.

 

…om livet i stort?

Att det är nytt hela tiden. Det är ett ”nyttvarande” i stället för nuvarande. Det finns oändliga möjligheter. Det kan ta slut när som helst, så det är viktigt att uppskatta nuet. Ju mer man låter döden närvara i tanken, desto mer levande känner man sig.

 

…om dig själv?

Att jag behöver vila emellanåt. Jag är väldigt framåt och entusiastisk. Därför behöver jag yinyoga väldigt mycket, att stanna i stunden.

 

Vilket är det bästa beslut du tagit?

Att anmäla mig till en yogakurs (kundaliniyoga) år 2000. Det var då jag började utöva yoga. Innan dess hade jag läst mycket om buddism, yoga och meditation.

 

Vilka yogalärarutbildningar har du gjort?

Ashtanga yoga, klassisk hatha (vashishta) yoga, yinyoga och restorative yoga.

 

Du har varit på många vipassana-meditationsretreats. Vilket har varit det bästa?

Alla har tillfört något nytt, så det är svårt att säga. Den senaste hos Sayadaw U. Tejaniya i Burma har gett mig mycket bra verktyg för att hantera motstånd och tankelaviner i vardagen.

 

Hur skulle du vilja vidareutveckla dig?

Åka på längre retreats på 3-6 månader, för att gå djupare in i självkännedom och insikt i vad livet handlar om.

 

Vilken är din huvudsysselsättning nu?

Det har blivit yogan sedan min bok ”Vila dig i form med yinyoga” kom ut. Journalistik är fortfarande mitt arbete och jag skriver många artiklar. Mest för Svenska Dagbladet. Mina favoritteman är människor, psykologi och resor.

 

Hur många yogapass håller du i varje vecka?

Tre öppna klasser och två kurser.

 

Vilken sorts yoga undervisar du i?

Nästan bara yinyoga numera, förutom en gång i veckan då jag blandar ashtanga och yinyoga i en kurs.

 

Vilken är din favorityogaställning?

Fjärilen (se bild).

 

Vilken daglig rutin är viktigast för dig?

Meditation! Jag mediterar minst 35 minuter varje morgon. I snitt blir det ca 45 minuter.

Det är viktigt för mig att ha gott om tid för yoga och meditation på morgonen, minst tre timmar före frukost. Jag går upp halv sju och är färdig ungefär vid tio. Först mediterar jag. Det är viktigast för mig. Ibland dricker jag en kopp te efter meditationen och sedan börjar jag med yogan. Jag gör först några yinyoga-positioner, t ex fjärilen (se bild här ovanför), sadeln, trollsländan och svanen (se bilder nedan).

Sadeln:

 
Trollsländan:
 
 
 
Svanen:
 
(bilderna på Trollsländan och Svanen är hämtade från Magdalenas bok ”Vila dig i form med yinyoga”)
 

Sedan värmer jag upp med solhälsningar, ibland blir det hatha yoga-solhälsningen, ibland ashtangayogans solhälsning A och B. Därefter gör jag oftast ett ashtangayoga-pass, som tar ca 90 minuter, eller så gör jag ett kortare pass med bara de stående ställningarna och då tar det ca 40 minuter. Minst en kväll i veckan gör jag också ett yinyoga-pass hemma.

 

Blir du inte hungrig?

Konstigt nog blir jag inte det under yogapasset! Det verkar som om yogan förtar hungern. Men efter passet känner jag plötsligt att jag är väldigt hungrig och då lagar jag mig en varm frukost. Den kan bestå av varma grönsaker och ägg (se bild).

 

 

Ibland dricker jag varm buljong, men inte kaffe på morgonen. Däremot kan det hända att jag köper en kaffe från något fik senare under dagen, när jag är på väg någonstans.

 

Är du vegetarian?

Nej, jag äter (tyvärr) fisk då och då. Men däggdjur har jag inte ätit sedan 1996.

 

Dricker du vin?

Ja, ibland, men inte mycket. Mest ett par klunkar för att hålla min pojkvän sällskap, då han öppnar en flaska. Läsk dricker jag aldrig. Men jag älskar choklad, i små mängder, riktigt god choklad, som en ingefärschoklad jag åt häromdagen.

 

Din bok Vila dig i form med yinyoga kom ut i våras. Har du några fler bokprojekt på gång?

Just nu håller jag på och skriver på min bok Planet yoga – din guide till yttre och inre resor. Och jag har just avslutat arbetet med en app (Vila dig i form med yinyoga) som innehåller tjugo olika yinyoga-pass. Det kommer snart ut en CD-skiva också, med ett skönt yinyoga-pass och meditation.

 

Du bodde i Polen tills du var nio år. Pratar du fortfarande polska?

Ja, jag pratar flytande polska och åker till Polen varje år. Min pappa bor fortfarande i min hemstad Sopot, som är en vacker turistort vid havet.

 

Hur gör du för att hålla din energi flytande?

Vilar! Jag skriver in pauser i kalendern. Och så försöker jag vara närvarande i allt jag gör. Och jag mediterar varje dag. Det är viktigt.

 

Något du vill tillägga?

Jag har ett klart mål: att förändra världen, göra så att det blir fred på jorden. John Lennon tillförde mycket i fredsprocessen med sin musik. Jag vill göra det med yogan och meditationen.

 

 

 

No Comments

Post A Comment