FASCINERAD AV FASCIA

Efter att i helgen ha varit med på en enormt givande yinyoga-workshop på Yogahuset i Falun är jag tokfascinerad av den fascia vi har i vår kropp.

 

Det var yinyogaläraren, dansläraren och shiatsuterapeuten Revital Rauch som höll i workshopen. Hon kommer ursprungligen från Israel, men har bott de senaste tjugofem åren i Schweiz, där hon har en egen yogaskola i Burgdorf. Hon undervisar främst i en form av yinyoga som hon själv har utvecklat, Revital Yin Yoga.

 

Revital Yin Yoga

 

I Revital Yin Yoga utövar man precis som i vanlig yinyoga passiva asanas (yogaställningar), som man håller i flera minuter, men man utför också aktiva asanas i långsamma, flytande rörelser, d v s yangyoga på ett yin-sätt. I de flytande rörelserna följer man medvetet de myofasciala kedjornas väg i kroppen. Myofascia är namnet på musklerna och bindväven tillsammans.

 

 

Revital visar med hjälp av ett skelett hur de myofasciala linjerna löper på olika ställen i kroppen.

 

Revital säger att det finns en missuppfattning om yinyoga, att det är en lätt och slapp yoga. I verkligheten är den enligt Revital ”the most advanced yoga”. ”In yinyoga we work with the connecting tissue”, säger Revital.  Hon påpekar att vi oftast inte ser bindväven avbildad i anatomiböcker. Senor är summan av alla bindvävslager, som finns mellan och runt muskelfibrerna och musklerna, alla ”wrappings”.  Fascian är inte lika flexibel som musklerna. Därför behövs längre tid för att få den att reagera. ”Let the time work for you, then you’ll start to talk with the connecting tissue.”

 

Fascian bär vårt medvetande

 

I ett bildspel som Revital visar, fastnar jag för följande undertext: ”Neuroscientists believe fascia is the structure that carries consciousness.”

 

Revital undervisar på engelska. Vissa ord säger hon på tyska och jag eller Tiltan (hennes dotter, som bor i Falun och delar fredagskursen i yinyoga med mig) hjälper till att hitta den svenska eller engelska motsvarigheten. Jag upplever i början Revitals instruktioner som något otydliga. Jag har svårt att förstå vad jag ska göra. Men under kursens gång vänjer jag mig vid hennes stil och andra dagen (kursen pågår fredag till söndag) tycker jag att hon är helt fantastisk. Det märks att hon har lång erfarenhet av att lyssna på sin kropp och hjälpa andra att lyssna på sina kroppar.

 

När vi ligger i yinyogapositionerna går Revital runt och rättar till, hjälper till med extra kuddar, risfyllda tyngdpåsar och förslag på fördjupning eller förenkling av positionen.

”Feel that you disappear under the rice bags!” är något hon ofta säger. Jag blir förtjust i tyngdpåsarna och köper genast fyra stycken att träna med hemma. Rispåsarna är handgjorda av en kvinna som går på Revitals yogaskola i Burgdorf och de kan köpas av Tiltan här i Falun. Hon kan bäst kontaktas via mail: tiltan.rauch@gmail.com.

 

 

 

Fascian – den bindväv som allt i kroppen är inbäddat i – utgör 30% av vår kropp. Den är ett nät som förbinder allt i kroppen – muskler, organ, ben, leder…Ja, allt! Fascian skapar kedjor i kroppen. När vi genom att göra yinyoga öppnar en förbindelse, hittar energin vägen.

 

Syftet med yinyoga är att vi ska kunna slappna av överallt i kroppen. ”Through the tissue we learn to relax.” ”Just work there and it will happen.” Vi måste inte ha någon avsikt. Vi behöver bara göra yinyoga, så händer det av sig självt.

 

Jag är imponerad över hur bra Revital är på att ge svar på tal. Hon har svar på alla frågor, men hon kan också svara att hon tycker det frågan berör inte är viktigt och förklara hur hon ser det hela.

 

När en deltagare frågar om man inte alls tränar musklerna i yinyoga, svarar Revital:

”Yinyoga gives the muscles more freedom to move. For me the important is to build connections in the body.”

 

 

 

 

För att förstå vad yinyoga gör med fascian, kan man se en film om en krossad spegel baklänges. Då ser man hur spegelbitarna sätts ihop igen, på samma sätt som förbindelserna återställs i fascian.

 

Yangyoga på yinvis

 

En ny erfarenhet från den här kursen var de mjuka dansliknande rörelserna vi fick göra till musik av Erik Satie. Vi fick gå in i yangyogarörelser på ett yin-sätt, genom att mjukt följa de myofasciala linjerna med händer och kroppsrörelser.

 

 
Fasciaman. Bild från onesource4wellness.com

 
 

Något annat jag tar med mig från kursen är Revitals uppmaning att göra positionerna lite annorlunda varje gång vi gör dem. ”Break your habits, they make you dull. ”

 

Om du kan tyska kan du kika in på Revitals hemsida: revitalumatar.ch

 

Mer intressant läsning om fascia hittar du här:

http://onesource4wellness.com/tag/fascia/

 

Information om min och Tiltans yinyogakurs på fredagar hittar du här: http://yogahusetfalun.se/kurser/yin-yoga/

 

No Comments

Post A Comment