Skulderstående

Skulderstående är den andra ställningen i Rishikesh-serien. Den kallas ofta ”drottningen av asanas”. Den är inte bara utmärkt vid flera kvinnoåkommor, utan är också bra för ämnesomsättningen i kroppens alla celler, ökar blodtillförseln till ryggradsnervernas rötter, stretchar bort spänningar i axlar och nacke och lindrar åderbråck.

 

Skulderstående är bra för de flesta, men om du har nackbesvär ska du vara försiktig. Gå då inte för långt upp i positionen, för att inte lägga för mycket tryck på nacken. Detsamma gäller vid diskbråck. Om du har högt blodtryck bör du inte behålla positionen längre än 30 sekunder.

 

Börja med att ligga raklång på rygg med benen ihop, armarna längs med kroppens sidor och handflatorna vända nedåt. Dra in hakan litegrann så att nacken sträcks ut.

 

Pressa ländryggen och huvudet mot mattan, tryck ned dina underarmar i mattan och sträck upp båda benen.

 

Lyft försiktigt benen och höfterna tills du kan sätta handflatorna mot ländryggen. Om du har nackbesvär stannar du här.

 

Går det bra för nacken kan du räta upp kroppen ytterligare. Försök att komma så nära bröstet som möjligt med hakan. Behåll positionen upp till tre minuter.

 

Efter skulderstående kan du gå direkt över i Plogen (anvisningar för denna position kommer snart) eller försiktigt rulla ned, genom att sträcka ut armarna på golvet med handflatorna nedåt. Böj höfterna och låt benen sjunka ned mot golvet bakom dig. Håll emot med armarna och rulla försiktigt ned ryggen kota för kota, medan du håller benen tätt intill kroppen. När hela ryggen vilar mot mattan använder du bukmusklerna för att sänka benen.

 

 

No Comments

Post A Comment