Fisken

Fisken är yogaställning nr. 4 i Rishikeshserien. Den görs direkt efter Skulderstående och Plogen, eftersom den böjer ryggraden och nacken åt andra hållet.  Den lindrar stelhet i nacke och axlar, stärker armmusklerna, vidgar bröstkorgen och stimulerar nerverna i nacken och ryggen. Tillsammans med Skulderstående förbättrar Fisken funktionen hos sköldkörteln och bisköldskörtlarna.

När bröstkorgen vidgas minskar trycket mot magen och solar plexus stimuleras. Ställningen hjälper till att motverka depressioner. 

Så här gör du:

1. Ligg raklång på rygg med benen tätt ihop och armarna längs med sidorna och med handflatorna nedåt.

2. Stoppa in armarna under kroppen med de nedåtvända handflatorna så nära låren som möjligt. Fortsätt att hålla ihop benen.

3. Andas in medan du böjer armarna och lyfter bröstkorgen så högt du kan. Sträck långsamt huvudet och halsen bakåt.

4. Lägg så mycket som möjligt av kroppstyngden på armbågarna och låt hjässan långsamt sjunka ner mot golvet. Håll positionen hälften så länge som Skulderstående. Lämna den genom att följa steg 1-3 i omvänd ordning.

 

 

Nackstretch efter Fisken

 

Efter Fisken kan du göra den här övningen för att lösa upp eventuella spänningar i nacke och hals. Knäpp händerna bakom huvudet, andas in och lyft upp huvudet så att hakan pressas upp mot bröstet. Andas ut och sänk långsamt ner huvudet på mattan igen. Upprepa en gång och vila sedan en stund i ryggläge.

No Comments

Post A Comment