Starta det nya året med detox!

2013 har börjat! GOTT NYTT ÅR önskar jag dig kära yogabloggsläsare! Kanske kan detta bli ett år då du ägnar mer tid åt yoga och åt att ta hand om dig själv? Följ yogabloggen.se, så får du tips och idéer kring detta!

 

 

Vem som helst kan utöva yoga, men det finns saker som underlättar utövandet. En av dem är bra mat. Självklart kan du utöva yoga vilken kost du än livnär dig på, men när vi får i oss en harmonisk näring (inlägg om detta kommer senare under rubriken Yogisk mat), som inte stör kroppens funktioner, är det lättare att koncentrera sig och du får ut mer av yogautövningen.

 

Under jul- och nyårshelgerna har du förhoppningsvis njutit av god mat, men du kanske ofta har överätit och fått i dig för mycket av sådant som lätt får kroppen ur balans: mycket kött, alkohol, kaffe, kakor och för mycket mat över huvud taget? Kanske vill du börja året med att rensa ut allt gammalt skit ur kroppen, för att sedan lite oftare tänka på vad du stoppar i dig?

 

Då kanske du som jag vill unna din kropp lite vila från belastande mat i januari? Vi kan kalla det DETOX, eftersom kroppen ges chans att renas från gamla gifter, när den inte måste ta hand om nya hela tiden. Under detoxen kommer jag att undvika processad och raffinerad mat, härdade vegetabiliska oljor, alkohol, kaffe, svart te, socker och sötningsmedel, komjölksprodukter, kött, fisk, skaldjur, vete, havre, råg, dinkel och korn. Jag kommer däremot att unna mig grönt te, örtte, avocado, frukt och bär, grönsaker, rotfrukter, sallad, groddar, bovetegröt, quinoa, hirs, råris, ost och yoghurt från get och får, sojayoghurt, osaltade nötter och frön, avokado, kokosmjölk och kallpressade vegetabiliska oljor. Lite potatis, smör och ägg är också okej.

 

Det svåraste för mig kommer att vara att avstå från kaffe…men efter en två, tre dagar brukar abstinensbesvären gå över. Att jag unnar mig grönt te gör det lättare att avstå från kaffet. Det finns många goda smaksatta gröna teer. Min favorit är guava, som finns på Te- och Kaffehandel på Slaggatan 10 i Falun (bilden nedan är från den länkade hemsidan).

Efter en veckas detox brukar alla besvär – som beror på att många fria radikaler är i omlopp medan kroppen jobbar med att bryta ner och rensa ut – vara över och den omtalade energin börjar flöda. För att uppnå en långvarig effekt bör du hålla på i minst två veckor. Jag kommer att hålla på i en månad. Därefter är det i allmänhet bra att börja äta lite mer proteiner och sädesslag igen, men fortsätt gärna hålla konsumtionen av kaffe, socker, alkohol och kött på en låg nivå. Under en detox tränar du upp din sensibilitet för vad du mår bra av att äta. Lyssna på din kropp, precis som du gör när du tränar yoga.

 

No Comments

Post A Comment