
17 jan De grundade Yangons första yogastudio
Ingången till Yangon Yoga House är en vegansk restaurang med namnet Nourish. Det doftar ljuvligt så fort jag sticker näsan innanför dörren. ”Ska du gå på tolvpasset?” undrar en kille som går förbi mig i dörröppningen. ”Är det du som ska ha det?” undrar jag. ”Nej, det är min fru Jojo”, säger han.
Jerome följer mig till en ATM, då studion inte tar emot kreditkort. Under tiden berättar han att han grundade Yangon Yoga House för snart tre år sedan tillsammans med Jojo. Då var det den enda yogastudion i hela Yangon. Nu finns tre, varav två är deras. Yankin studio som de grundade först fick nämligen en syster, Downtown studio, för lite mer än ett år sedan. Samtidigt öppnade Jerome och Jojo en vegansk restaurang och ett veganskt spa bredvid. Parets företag har alltså växt rejält. De har nio anställda i restaurangen, de har sex spa-terapeuter och 18 yogalärare.
Alla pass är på engelska. 80% av de som kommer på yogan är utlänningar som bor i Yangon, 15% är burmeser och 5% resenärer som jag.
”Att det är så få burmeser som kommer, beror på att många av dem inte kan så bra engelska”, säger Jojo. ”Och numera finns en burmesisk yogastudio, så vi brukar hänvisa dem dit.”
Tolvpasset som jag deltar i är ett vinyasa flow-pass, som är kryddat med mandala yoga, vilket innebär att Jojo integrerar cirkulära rörelser i flödena. Det känns helhetligt – och roligt. Vi går upp på tå i många av positionerna, så det blir rejält med balansträning. Salen känns full med tjugo deltagare. Enligt Jojo ryms maximalt 23. ”Fast i New York skulle de ha klämt in 44!” säger hon. ”Där lägger de mattorna kant i kant.”
Jojo berättar att hon i början hade ett tiotal pass i veckan, men att hon har gått ner till 3-4 i takt med att de har fått fler lärare – och mer administration att sköta. Yangon Yoga House har 40 pass i veckan, fördelade på Yankin och Downtown.
Jerome är också yogalärare och håller i 3-4 pass i veckan på studion. Han kommer från Frankrike, men har bott i USA och London i flera år, till stor del tillsammans med Jojo, som han träffade för tio år sedan. För ett år sedan gifte de sig.
Jojo är född och uppvuxen i New York och har kinesiskt ursprung, så hon pratar även mandarin. ”Men på burmesiska kan jag bara några få fraser”, säger hon.
Jojo och Jerome organiserar också resor och retreats i Myanmar och andra länder. Jerome berättar om en cykelretreat de hade i Taiwan i höstas. ”Du måste absolut hyra cykel när ni åker till Taiwan”, säger han när jag berättar att jag ska dit. ”Särskilt vackert är det att cykla söderut på östkusten, från Hualien och nedåt.” Jag berättar att jag faktiskt ska till just Hualien på zen-meditationsretreat. ”Then you must do it”, säger Jerome. Jag får också tips på bra yoga i Chiang Mai och Laos, dit jag ska härnäst.
Så är det dags att ta avsked av Jerome och Jojo för att dyka ned i min pumpa- och quinoasallad, som är helt underbart god och samtidigt närande. Inte för intet heter restaurangen Nourish.
No Comments