Det undermedvetna skapar våra spänningar

När jag läste om Lek Kittikunadul på Wild Roses hemsida visste jag att jag ville träffa honom och få reda på mer – och vara med på hans yoga. Jag fick både en pratstund med honom på Clay Studio Coffee och fick delta i ett oförglömligt pass i Yoga and Energetics på Wild Rose Yoga Studio.

Det jag läst om Lek tydde på en lång levnadshistoria med många erfarenheter, så jag tvivlade först på att den unge man som satt ensam vid ett bord på caféet med en portion mango med sticky rice framför sig var han. ”Elisabeth?” frågade han med ett leende när han såg mig tveka vid hans bord. Jag slog mig ned och beställde samma som han, för det såg fantastiskt gott ut.

Lek rörde knappt sin portion mango med sticky rice, då han pratade nästan oavbrutet. Han gav mig svar på alla mina frågor innan jag hann ställa dem. Så det var bara att lyssna.

Jag fick snart veta att han inte är tjugofem, utan femtio! Han hann göra mycket annat innan han blev yogalärare. Efter uppväxten i Bangkok, där han studerade industriell design, vidareutbildade han sig i datakonst och tog en master i detta i San Francisco. Det var under sina studier i San Francisco som han mötte yogan för första gången, vid tjugofem års ålder, på Integral Yoga Institute. Och det var kärlek vid första ögonkastet. Men det dröjde sjutton år innan han tog steget att utbilda sig till yogalärare. Det var efter en smärtsam förlust, då hans livskamrat dog, som han bestämde sig för att följa sitt hjärta och åka till Indien, där han först gick en två hundra timmars yogalärarutbildning i Sivananda-traditionen i Uttharakashi och sedan stannade kvar i norra Indien i ett halvår för att praktisera olika former av yoga. Han började undervisa i hatha yoga, men det var när han utbildade sig till yinyogalärare hos Victor Chng (en av de mest kända yinyogalärarutbildarna i Asien, baserad i Singapore), som hans yogapraktik verkligen transformerades. Lek blev den som tog yinyogan till Thailand, för fem år sedan. Han började undervisa i yogaformen i Chiang Mai och blev delägare i Wild Rose.

Leks yinyogalektioner blev mycket populära, men han ville vidare och gick på kurser hos Angela Farmer och Victor van Katoon. Han lärde sig mer om hur vårt undermedvetna påverkar våra vävnader och energiflödet i kroppen. Slutligen fick Vanda Scaravellis bok ”Awakening the Spine” och kurser hos Diane Long honom att inse att han behövde förändra sin yinyoga och sin undervisning. Så småningom skapade han sin egen yogastil, som han kallar Inner Life Yoga. Numera fortbildar han yogalärare i den metoden, både i Thailand och internationellt.

Inner Life Yoga har yinyogan som grund, i den mening att positionerna hålls länge med det mentala fokuset vänt inåt och med syftet att få fastklistrad fascia att släppa. En viktig skillnad från yinyogan är att Lek låter kroppen få röra sig i positionerna, ”för att den information kroppen sänder till dig hela tiden förändras”. I stället för att fokusera på att sträcka ut fascian, vill Lek att vi ska försöka ”smälta bindningarna mellan vävnaderna”. Det är en mental process som pågår i positionerna och det är enligt Lek ett effektivare sätt att lossa på vävnaderna än stretching. ”Om du drar i din kropp tills du känner smärta, så kommer din kropp att vilja skydda sig”, säger Lek. Det innebär att den spänner sig, och då kommer du inte åt fascian. ”Don’t do, just be asana”, råder Lek.

I det tvåtimmarspass jag fick delta i använde vi bollar med små piggar i nästan alla positioner. ”Det är för att kroppen inte ska stanna i det vana”, säger Lek. ”Och för att golvet hindrar oss från att komma vidare.” Det dröjde ett tag innan min kropp lärde sig parera den instabilitet bollarna gav upphov till. Sedan märkte jag att de gjorde det lättare för kroppen att förflytta sig i positionen. Jag kunde till exempel så småningom mjukt glida in i en split (vilket jag aldrig kan annars) med hjälp av en boll under främre vaden och en vid det bakre knät, efter Leks mentala guidning till att känna hur vävnaden släpper.

”Bollarna hjälper eleverna att bli medvetna om kroppen”, säger Lek. Med bollarnas tryck mot huden känner vi oss in i kroppen från huden och inåt – och vi börjar öppna upp vävnaderna.

Precis som andra yinyogalärare brukar säga, betonar Lek att det är viktigt att vi gör asanas för att nå in i kroppen och inte använder kroppen för att komma in i olika positioner som ska se ut på ett visst sätt. ”Asanas är ett verktyg som för dig in i kroppen” säger Lek och lägger till att ”det du lär dig av positionen är viktigare än hur du gör den”.

För att få verktyg att hjälpa människor med detta, har Lek även utbildat sig i hypnos.

”Min styrka är att hjälpa människor att ändra sättet de ser saker på”, säger Lek. ”Även deras sätt att praktisera asanas.”

Han hjälper dem att förstå hur det undermedvetna påverkar energiflödet i kroppen och deras förmåga att släppa spänningar – ögonblick för ögonblick. Meridianerna är inte så viktiga i Leks undervisning. ”Jag fokuserar mer på flödet av energi än på specifika meridianer”, säger han.

Under passet ger Lek energetisk guidning, såsom att samla energi i Dan Tien på inandningen och fördela den i kroppen på utandningen, och energetisk-fysiologisk vägledning, som att känna draglinjen från hälarna upp till höfterna och förbindelsen mellan tåspetsarna och korsbenet eller mellan fingertopparna och skulderbladen. Han understödjer sina ”cues” med hands-on-assistments.

Efter passet känner jag mig lätt, mjuk och hel, energifylld och tacksam. Och nyfiken på att träna mer med bollarna. Det känner Lek naturligtvis av, för han är otroligt bra på att känna av informationen i den energi människor sänder ut, så han skickar med mig två ouppblåsta bollar, som jag kan pumpa upp med en basketbollpump vid tillfälle.

—–

No Comments

Post A Comment