Inblick i den koreanska yogan, del 2: Yoga på Jeju

– På Jeju Island är det genuina intresset för yoga större än någon annanstans i Korea.

– I Seoul gör många yoga för att få en snygg kropp. Men här på Jeju är folket mer nära naturen och har lättare att känna energiströmmar. De är mer intresserade av medvetandet än av kroppen.

Den som påstår detta är Choi Song Hee, en kvinna i femtioårsåldern, som grundade studion Gian Yoga Shram för åtta år sedan. Studion ligger i stadsdelen Hwabuk-dong, en kvarts bilfärd från flygplatsen i Jeju stad, som är den största staden på ön Jeju.

Ön Jeju består av två administrativa delar, den norra kring Jeju stad, och den södra, med Seogwipo som administrativt centrum. Större delen av befolkningen koncentreras till de två städerna, medan landet däremellan är glesbefolkat bergs-, lava- och skogslandskap. I mitten av ön reser sig den numera passiva vulkanen Halla, som är den koreanska halvöns högsta berg.

Mount Halla syns i bakgrunden

Precis som många andra flyttade Song Hee till Jeju av hälsoskäl. Luften i Seoul är ibland så dålig att det skickas ut varningsmeddelanden till folks mobiltelefoner. Jag fick flera sådana meddelanden till min mobiltelefon under min vecka i Seoul, även om min mobiltelefon har ett svenskt nummer. Varning för att gå ut alltså! Många går omkring med munskydd, för att skydda sig mot luftföroreningarna. På Jeju är luften friskare, naturen närmare och tempot långsammare.

Inflygning till Jeju

Song Hee lämnade alltså Seoul och flyttade till Jeju för åtta år sedan och grundade då Gian Yoga Shiram här. Innan dess hade hon en studio i Seoul. Totalt har hon varit yogalärare i tretton år.

Song Hee började utöva yoga för tjugo år sedan, efter att ha blivit förlamad på ena sidan av kroppen efter en trafikolycka. Hon var förlamad i ett halvår och kunde inte gå på tre år. Genom yogan lärde hon sig steg för steg att gå igen och övade upp sin smidighet. När jag ser henne nu är hon smidigheten i person. Hennes kropp glider smidigt in i alla möjliga yogapositioner, från lotus till handstående och brygga. Tyvärr kan jag inte publicera några bilder på henne här, då hon bett om att inte bli fotograferad, med undantag för en bild med mig:

Eftersom hon själv blev hjälpt av yogan, ville hon i sin tur hjälpa andra. Därför utbildade hon sig till yogalärare. I samband med detta åkte hon till Indien fem gånger, men hon utbildade sig även i Korea.  Hennes stil är klassisk hatha yoga, med mycket koreanska inslag som sätter fart på energiflödet.

– Jag försöker sätta i fingertopparna i golvet så ofta jag kan, för att stimulera de nerver och blodlinjer som finns där, säger Song Hee. Till exempel i bhujangasana (kobran).

 Studion Gian Yoga Shiram har plats för ungefär tjugofyra deltagare

Det är Song Hee själv som håller i alla yogapass på Gian Yoga Shiram. Det innebär tjugo pass i veckan, fördelade på fyra per dag måndag-fredag. Första morgonpasset är redan 5.30-6.45 och sista 20.30-21.45. Både före och efter varje pass bjuder Song Hee alla deltagare som vill på en te- och pratstund. Efter att ha deltagit i hennes andra morgonpass på fredagen, klockan 10.00-11.15, får jag tillfälle att prata med deltagarna under den efterföljande testunden.  Det är två män och tio kvinnor. En är här för första gången, övriga har gått hos Song Hee i upp till fem år. Några berättar hur deras ryggvärk försvunnit, några vittnar om bättre sömn och lugnare sinne.

 Tebrickan är alltid redo

De är alla också väldigt nyfikna på mig och ställer frågor genom min vän och tolk Hayan Jeon, som går på yoga hos Song Hee och är den som förmedlade kontakten för mig. Inte många kan engelska här och jag kan ännu ingen koreanska, så jag är tacksam för hennes hjälp.

Hayan med sin mamma i Jeju Jeolmul Nature Recreation Forest

Med en närvaro i studion mellan klockan 5 och 22.30 (förutom en paus mitt på dagen) blir det inte mer än fem timmars sömn per natt för Song Hee. På helgerna har hon dock ledigt, utom ibland då hon har någon workshop. Hur orkar hon?

– Det här är mitt kall. Jag har själv kommit tillbaka till livet genom yogan, så nu vill jag göra allt för att hjälpa andra att må bra, avslutar Song Hee.

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment