Intervju med Bernie Clark

Här är några frågor jag ställde till Bernie Clark efter att ha deltagit i hans Yin Yoga Teacher Training i Vancouver 9-15 april.

Vad ledde dig till yinyogan?

Jag hade utövat ashtanga yoga i några år, när jag 2003 gick en thaiyogamassageutbildning. Läraren där gjorde yinyoga med oss ibland och jag tyckte om det från första början. En kort tid därefter fick jag syn på en yinyoga-video med Sarah Powers och började träna med den. Sedan träffade jag Sarah Powers i samband med en workshop i Seattle. Därefter var jag helt övertygad och gick Sarahs och Paul Grilleys då gemensamma yinyogalärarutbildning 2004.

Varför vill du sprida kunskap om yinyoga?

Jag vill dela med mig av det som jag tycker är användbart och bra för människors hälsa.

Du har haft yinyogalärarkurser i tretton år. Hur länge ska du fortsätta?

Det har jag inte bestämt än. Jag låter saker komma som de kommer.

Jag behövde åka till Vancouver för att gå din kurs. Reser du aldrig utomlands med dina kurser?

Jag hade en kurs i Shanghai 2005. Men annars reser jag inte för att undervisa. Bara för att själv delta i utbildningar eller konferenser.

Jag har sett att du ska delta i fasciaforskningskongressen i Berlin i november i år. Vad hoppas du hitta för kunskap där?

Forskningen går framåt hela tiden, så jag vill ta del av nya rön. Jag ska bland annat delta i en workshop om anatomi och mobilitet – och så är det alltid roligt att knyta kontakter.

Du har sagt att man inte ska göra yinyoga direkt på morgonen, utan vänta 30 minuter eller mer. Varför? 

Kroppen behöver tid för att ligamenten ska normaliseras efter att ha varit avslappnade hela natten.

När är din bästa tid att göra yinyoga?

Det beror på mina intentioner med träningen. Om jag vill få maximal fysisk påverkan, tränar jag när jag är ouppvärmd, vilket är fallet på morgonen. Om jag framför allt är ute efter avslappning, kan jag träna yinyoga på kvällen, innan jag går och lägger mig. För energetisk påverkan kan ett pass mitt på dagen eller på eftermiddagen göra underverk. Om jag känner mig trött kan jag ett yinyogapass göra mig pigg och energifylld.

Hur ser din egen praktik ut?

Jag försöker få en bra balans mellan träning av styrka, uthållighet och rörlighet. Styrka tränar jag bl  a med kettlebells, armhävningar och magövningar. Uthållighet tränar jag med med sprint (d v s att springa snabbt, sedan vila, sedan springa snabbt igen). Rörlighet tränar jag med yoga.

Du håller just nu på att göra research för din bok Your Spine – Your Yoga. När kommer boken ut? Planerade du den redan när du skrev Your Body – Your Yoga? Vad är annorlunda i den nya boken? Blir den lika tjock?

Boken kommer troligen ut i höst. Jag har just lämnat in manuskriptet för layout. Det är den andra i en planerad serie med tre böcker. Egentligen är det fem delar:

  • Fysiologi
  • Nedre delen av kroppen
  • Ryggrad och överkropp
  • Axlar, armbågar och handleder
  • Proportioner och assymetrier

Your Spine – Your Yoga kommer antagligen att bli tjockare än Your Body – Your Yoga, men den kommer att ha fotnoterna på nätet i ställer för i boken.

Vad är det för skillnad mellan dina yinyogalärarutbildningar och Sarah Powers resp. Paul Grilleys?

Deras utbildningar är inga yinyogalärarutbildningar längre. De blandar yin och yang och annat de är intresserade av. Sarahs utbildningar är i princip dharma tallks. Fokus för Paul är anatomi i de första två delkurserna, sedan bhagavadgita och andra ämnen som är relaterade till yoga. Det handlar inte bara om yinyoga. Min utbildning är en grundutbildning i yinyoga. Den är som klass 1-3 i grundskolan. Sarahs och Pauls är vidareutbildningar.

Berätta om din yogaväg!

Jag började med meditation i 20-årsåldern, för att hantera stress. Jag var 24 år då jag började träna zen-meditation 45 minuter om dagen. Då hade jag två små barn och var ofta stressad. När jag var i 40-årsåldern kom en ny fas i mitt liv, med skilsmässa m m. Jag kände behov av en sangha, en grupp att meditera med, och hittade Prana Yoga and Zen Center i Vancouver, dit jag gick och mediterade tre kvällar i veckan. Läraren där tyckte jag skulle börja med yoga, för att det skulle hjälpa min meditationspraktik. Det var då jag började med yoga. Jag har alltså tränat meditation i fyrtio år och yoga i tjugo år. Först tränade jag ashtanga. Det var först i 50-årsåldern jag började med yinyoga. Jag märkte att jag behövde mer yin när jag blev äldre – och mindre yang. När det gäller meditationen har zen alltid varit min stil, men jag har också mer och mer kommit in på mindfulness. Jag har lärt mig mycket av Thich Nhat Hanh. Jag har deltagit i kurser med honom i Encinitas, Colorado Springs och Vietnam, samt i Plum Village.

Något hälsotips du vill dela med dig av?

Motion is the lotion of life.

Fler tips?

Yin behöver yang. Sök balans. Du ska alltså inte bara göra yinyoga, utan det behövs yang också.

Och fortsätt utmana sinnet genom att lära dig nya saker!

Tack, Bernie! Det kommer jag att göra. Bland annat på Fasciaforskningskongressen i Berlin i november. Vi ses där!

 

Vill du också vara med och lära dig mer om fascia? Anmäl dig här!

 

 

 

No Comments

Post A Comment