Nikki utbildar lärare i sin egen metod

Vi träffas utanför Salt Mill Café vid stranden i Currumbin, som ligger vid guldkustremsan norr om Byron Bay och söder om Brisbane på Australiens östkust. Nikki Ralston har på sig ett linne och yogabyxor. Håret är utsläppt, hon ser glad och avslappnad ut och lyser upp när hon ser mig. Det har gått två veckor sedan vi sågs på hennes studio Urban Ashram i Auckland och pratade efter hennes yinyogapass. Då jag berättade att jag skulle resa från söder till norr längs Australiens östkust, nämnde hon att hon skulle ha en fortbildning för yogalärare i Brisbane 1-3 december och undrade om jag skulle vara där då. Det skulle jag inte, men jag skulle passera guldkusten den 4 december på väg mot solskenskusten norr om Brisbane. Ja, det heter faktiskt Gold Coast och Sunshine Coast. Och huvudorten på Gold Coast heter Surfers Paradise! Guldkusten är Queenslands motsvarighet till Mallorca för Sverige. I princip alla studenter åker dit och festar i slutet av gymnasiet. Solskenskusten är mycket lugnare, eftersom det är ett skyddat område och det inte får byggas längs stranden. Av en lycklig tillfällighet skulle Nikki efter sin utbildning i Brisbane tillbringa två dagar hos en vän på guldkusten för att slappna av lite, vilket gav oss tillfälle att träffas.

Och här är vi nu, utanför Salt Mill Café. Till vänster på bilden syns Dion, en god vän från Brisbane, som vi senare tillbringade några dagar tillsammans med på solskenskusten.

Nikki och jag bestämmer oss för att gå till caféet bredvid, eftersom de har mer saker att äta. Först småpratar vi lite med varandra, om våra liv och våra projekt. Vi dricker vattenmelonjuice med ett stänk ananas och mynta, Nikkis favorit, och pratar om hur gott den smakar. När jag beställer en av mina favoriter, avocadotoast, beställer Nikki en likadan. Hon skrattar när jag säger att jag ätit en likadan till frukost. ”I also love avocado”, säger hon. Vi pratar om yogascenen i Nya Zeeland och Australien. Efter lunchen spelar jag in några statements från Nikki. Sedan börjar det dugga lite, så vi skyndar oss ut på stranden och hinner precis ta ett par bilder innan störtregnet kommer.

När vi går barfota genom sanden bort mot vågorna visar Nikki hur man får det att gnissla under fötterna, när tårna och de främre trampdynorna skjuts framåt i sanden. Jag kan inte låta bli att prova och både jag och Nikki skrattar, för det ser så roligt ut och gnisslar jättemycket.  Nikki är en person som det är lätt att känna sig nära och avslappnad med. Jag känner en förbindelse med henne på något sätt.

Nikki är nyss fyllda fyrtio och har en tolvårig dotter. Då hon är ensamstående mamma är hon glad att ha en mamma som stöttar henne hemma i Auckland. Hon har också en syster där, som själv har tre barn mellan fyra och nio. Nikki är född och uppvuxen i Auckland och åker bara därifrån för workshops ibland, ungefär en gång i månaden.  Men hon drömmer om att kunna göra längre resor, när hennes dotter är äldre. ”I’d love to come to Sweden”, säger hon.

 

Här följer den inspelade intervjun:

Hur länge har du haft din studio Urban Ashram? 

I fyra och ett halvt år.

 

Hur många anställda har du?

Fem.

 

Kan du berätta lite om hur du själv praktiserar yoga?

Varje dag! Jag har just gått igenom en stressig period och har då sagt till mig själv att det är extra viktigt att infinna sig på yogamattan varje dag, för att skapa en grund för att möta livet på ett balanserat sätt även när vi går igenom stressiga situationer.

 

Så du gör yoga varje morgon?

Jag är inte så religiös att jag måste göra det just på morgonen. Jag försöker passa in det i min dag, beroende på när jag undervisar. Ibland är det på morgonen, om jag inte undervisar jättetidigt. Andra gånger är det på eftermiddagen. Ibland blir det mer en yin- eller restorativebaserad träning på kvällen. Det beror på vad som är på gång i mitt liv. Jag är inte så strikt när det gäller tidpunkten. Det hjälper mig också att förstå dem som deltar i mina pass, hur deras kropp kan vara olika vid olika tider på dygnet.

 

Gör du mest asanas eller också pranayama och meditation?

Pranayama (andningsövningar) och meditation är icke förhandlingsbara delar som alltid ingår i min dagliga praktik. Dessa delar är också lättare att passa in i vardagen än asanas.  Jag måste inte vara i ett tyst rum för att träna meditation. Jag kan meditera när jag står vid vägkanten och väntar på att hämta min dotter i skolan. Jag försöker passa in det i ett fullspäckat liv.

 

Vilken typ av yoga lär du ut?

Ralstonmetoden som jag har utvecklat innehåller tre olika stilar, som jag antingen undervisar i separat eller kombinerar på olika sätt i min undervisning:

STARK – en vinyasapraktik med mycket medveten närvaro

LINJERAD – en noggrann, linjerad yogapraktik som jag hämtat från min iyengaryogabakgrund

CENTRERAD – en yinbaserad praktik

Har du också längre workshops där du kombinerar stilarna?

Ja, när jag reser och har workshops har jag ofta pass på två och en halv timme, som jag kallar The Ralston Method Signature Flow. Där finns alla tre stilarna med i en sömlös komposition: Jag börjar med den centrerade praktiken, som förutom symmetriska yinyogapositioner innehåller andningsövningar och öppnar kroppens största leder. Sedan glider vi över till en stark, vinyasabaserad praktik, bryter sedan ner den i en rad positioner med fokus på linjering, för att därefter återgå till ett vinyasaflöde och pausa för linjering igen. Och efter den starka och linjerade delen skruvar vi ned tempot och avslutar med en centrerad praktik.

 

Vart åker du för att ha workshops?

I Nya Zeeland har jag workshops på flera ställen, bland annat i Wellington, Wanganui, Napier och Queenstown. I Australien är det bara Brisbane och Sunshine Coast.

Jag ser att du eftersträvar en balans mellan yin och yang i din yoga. Hur håller du balansen mellan yin och yang i ditt liv?

Det förändras. Jag fyllde just fyrtio för två månader sedan. Jag brukade vara så mycket yang förut. I grunden är jag en dynamisk person, jag har alltid varit fysiskt aktiv, så jag har definitivt haft mest yangdominans i mitt liv rent fysiskt. Men jag har också en väldigt mjuk, närande yinsida i min personlighet. Så jag försöker hitta en balans mellan de två. Vad jag definitivt märker är att ju mer jag uppnår en mer mogen ålder, desto mer svänger jag över till yinsidan. Säkert är det för att balansera mitt fullspäckade, upptagna liv. När jag lyssnar inåt märker jag vad kroppen behöver, när det gäller rörelse, ibland är det mer yang, ibland mer yin.

 

Du är också massageterapeut. Hur influerar dina kunskaper i massage din yogaundervisning?

Jag gick min första massageutbildning när jag var nitton år. Det var ungefär samtidigt som jag började träna yoga. Jag drogs till yogan mycket på grund av mitt anatomiintresse. Jag lär mig mycket kinestetiskt, genom rörelse och beröring. Att känna med mina händer i massagen har hjälpt mig att hitta ett språk för min yogaundervisning och självklart har jag också haft stor hjälp av mina anatomikunskaper och mina tekniska massagekunskaper, när det gäller att hjälpa människor in i deras kroppar med hjälp av ord.

 

Kan du med några få ord förklara vad Ralstonmetoden går ut på?

Om vi bryter ned det på ett enkelt sätt är det ”unified wellness”. Jag integrerar i metoden allt jag lärt mig som hjälper oss att uppnå god hälsa. De yogastilar metoden innehåller är den starka (flödande), den linjerade (mer statisk, iyengarbaserad) och den centrerade (yinbaserad), som vi tidigare pratade om. 

 

 

Du ska snart börja utbilda egna yogalärare. Berätta!

Ja, jag startar min första egna yogalärarutbildning i Ralstonmetoden i juli 2018 och ser jättemycket fram emot det. Grundutbildningen med 200-timmarscertifiering tar ett halvår. Sedan går det att bygga på med olika moduler upp till en 300- och 500-timmarscertifiering. Under de senaste två åren har jag haft ett yogalärarutvecklingsprogram med fortbildning för redan kvalificerade yogalärare, men nu ska jag äntligen starta min egen grundutbildning.

 

Vad har du själv gått för yogalärarutbildning?

Jag är certifierad iyengaryogalärare och har utbildat mig hos bl a Jason Crandell, Amy Ipolliti och Shyuler Grant.

 

 

Till slut, om du fick välja tre hälsorekommendationer att ge rent allmänt, vilka skulle det vara?

  1. Andningsträning. Även den som inte känner till några andningstekniker kan bara träna på att andas djupt, med diafragman. Vi kan alla förbättra vår andning.
  2. Meditation. Även om det bara är ett par minuter en eller två gånger om dagen.
  3. Daglig rörelse som hjälper dig känna dig glad och inspirerad.

 

 

 

No Comments

Post A Comment