”Jag ser mig mer som healer än som yogalärare”

Tipset om Sherry Eastwood fick jag av vår vän Dions bonusmamma Robbie Wensley, som bor vid Peregian beach vid solskenskusten och går på yoga hos Sherry.  Vi var på middag hemma hos Robbie och pratade om vad som är viktigt för att leva ett lyckligt liv. Förutom att kunna stanna upp och se på livets skönhet, var yoga en av de saker Robbie nämnde.

När jag får syn på Sherry i hennes yogastudio på Peregian beach, blir jag förvånad över hur ung hon ser ut. På telefon hade hon låtit äldre och också sagt att hon är sextio år gammal. Jag tycker hon ser ut som femtio, högst. Långt blont hår, avslappnad klädstil med haremsbyxor och långärmad T-shirt. Jag träffar Sherry tisdag eftermiddag klockan halv fyra. Hon är inte så pigg på att bli fotograferad, då hon har sin andra detoxdag och känner sig lite glåmig, men ger ändå med sig och gör ett par yogapositioner. Hon äter bara flytande föda måndag och tisdag var fjortonde dag och tycker att hon mår väldigt bra av det. Hon älskar sina detoxdagar, säger hon.

Sherry kommer från Auckland, Nya Zeeland, men flyttade till Australien redan i 20-årsåldern, på 1980-talet. ”Jag gillar klimatet bättre här”, säger hon. Först bodde hon i Sydney i tio år innan hon flyttade till Sunshine Coast. Nu har hon haft sin yogastudio på Peregian Beach i tjugo år. På grund av de ökade hyreskostnaderna har hon trappat ned från en studio på 60 kvadratmeter till ett rum på 34 kvadratmeter, där hon får plats med tio deltagare.

Den onsdagsmorgon (dagen efter intervjun) då jag deltar i Sherrys 90-minuterspass, är sju deltagare på plats. Vi får en rejäl genomsträckning av hela kroppen, inklusive armar, axlar och händer. I många av positionerna använder vi klossar och bälten. Vi gör flera bakåtböjningar med hjälp av en välvd påhängsanordning som vi sätter fast på stolarna. När jag ligger i en sorts brygga över stolen känner jag Sherrys helande händer på mina ben. Hon masserar dem för att hjälpa mig att känna dem och grunda dem. ”När du aktiverar dina ben är det lättare att hålla ditt rotlås och göra plats för andningen”, säger hon. Jag känner på en gång att min andning blir djupare.

”Jag ser mig själv mer som en healer än som yogalärare”, säger Sherry. ”Jag vill hjälpa människor att komma ut ur sina huvuden och komma i kontakt med sin kropp.” Hon har som mest 10-11 yogalektioner i veckan (just nu har hon dock minskat till sju i veckan) och ger däremellan kraniosakralbehandlingar. Det är 6-7 år sedan hon började studera kraniosakralterapi, men redan på 80-talet lärde hon sig zenshiatsuterapi och medicinsk massage.

Sherry är utbildad iyengaryogalärare, men följer inte så noga den rena iyengarstilen längre, även om hon är passionerad vad gäller alignment. Hon har ingen guru, utan tycker att hon lär sig bäst av sina studenter, av deras kroppar.

Robbie Wensley har gått på två yogapass i veckan hos Sherry de senaste fem åren. Hon vittnar om hur hennes ryggbesvär har försvunnit och säger att hon aldrig vill vara utan sin yoga. ”Sherry är så otroligt bra på att se vad var och en behöver”, säger Robbie.

En viktig del av Sherrys verksamhet är hennes gravidyogaundervisning. Hon upplevde själv hur yogan hjälpte henne under hennes förlossningar och brinner för att hjälpa kvinnor genom prenatalperioden, förlossningen och postnatalperioden. Hon har lång erfarenhet av arbete med gravida och funderar på att så småningom erbjuda gravidyogalärarutbildning.

Sherrys två döttrar är nu 32 och 27 år gamla. Hon är sedan länge skild från deras pappa. Sedan nio år tillbaka har hon en pojkvän, en särbo. Hon vill inte bo tillsammans med någon. Hon tycker om att rå sig själv, särskilt på morgnarna. Varje dag mediterar hon på stranden och tar sedan en simtur i vågorna, året om. Sedan många år tillbaka är vipassanameditation en del av hennes liv. Hon har varit på många meditationsretreats, även så långa som tjugo och trettio dagar.

Jag frågar vilken typ av yogapositioner Sherry föredrar att göra i sin egen praktik. Enkla ställningar (”less is more”) med meditativt fokus och fysisk styrka är det Sherry tycker bäst om. Hon gör dock mer och mer yinyoga.

När jag frågar om hennes tre bästa hälsoråd tvekar hon, men svarar sedan: att äta bra mat, att utöva yoga med holistiskt fokus och att vistas i en välgörande omgivning. Till exempel på Sunshine Coast.

No Comments

Post A Comment