Huvudstående

Huvudstående är den första ställningen i Rishikesh-serien. Den kallas ofta ”kungen av asanas” (asanas=yogapositioner), p g a dess mycket välgörande fysiska, psykiska och energetiska verkningar. Mer om de olika yogapositionernas verkningar kommer du så småningom att kunna läsa på den här bloggen, men nu kommer först en genomgång av de tolv huvudpositionerna i Rishikesh-serien. Först ut är alltså kungen av asanas:

Börja med att ligga i barnets position. Förbered dig mentalt för att gå upp i huvudstående, genom att föreställa dig själv i den ställningen, lugn och stadig, med benen rakt upp.

 

Lyft nu upp överkroppen, så att du sitter på dina underben.

Fatta tag om vänster överarm med höger hand, så att tummen kommer på utsidan av armen. Höger överarm tar du tag i med vänster hand, med tummen på utsidan.

 

Därefter lägger du ned underarmarna i golvet. Utan att förändra armbågarnas position släpper du taget om överarmarna och knäpper dina händer. Lägg ner de knäppta händerna i golvet. Sätt därefter i toppen av ditt huvud i golvet vid handflatesidan av dina knäppta händer. Bakhuvudet vidrör handflatorna, men toppen av hjässan pekar rakt ned mot golvet.

 

 

Sträck nu dina ben. Du kommer att känna att det trycker mot toppen av hjässan. Om du trycker dina armar kraftigare mot underlaget, så tar du bort en del av trycket mot huvudet. Med hjälp av din armstyrka kan du till och med lyfta huvudet ett par centimeter från underlaget och på så vis helt undvika att det trycks mot golvet, när du går upp i huvudstående…Men det kräver som sagt armstyrka.

 

Trippa med myrsteg fram med dina fötter mot huvudet, tills du känner att din rygg är helt lodrät. Tryck i armbågarna i golvet. Lyft upp fötterna från golvet, så att knäna böjs. Lyft därefter dina knän upp mot taket. Känn efter att ryggen är rak, innan du långsamt rätar ut benen. Grattis! Du har kommit upp i huvudstående!

No Comments

Post A Comment