Sittande framåtböj

Paschimottanasana är sanskritnamnet på den femte yogaställningen i Rishikesh-serien. Det är en av mina favoriter, för att den är så meditativ, samtidigt som den sträcker så skönt på baksidan av benen. Den stretchar faktiskt samtliga muskler på kroppens baksida, från tårna till nacken. Andra fysiska fördelar med Paschimottanasana är att den minskar bukfettet genom att utöva tryck mot magen, den masserar levern, njurarna och bukspottkörteln och den avhjälper förstoppning. Den hjälper till att reglera diabetes och har en lugnande effekt på hela nervsystemet.
Mentalt stärker positionen din förmåga att vara avspänd men ändå ha kontroll, vilket är värdefullt både i vardagslivet och när du mediterar. 
 
Börja med att sitta i Staven (Dandasana på sanskrit). Det innebär att du sitter med benen utsträckta framför dig och med rak rygg, så att du ser ut som en rät vinkel. Huvudet, halsen och ryggen ska bilda en rak linje.
 
Andas in och sträck upp armarna så högt du kan.
 
 
Andas ut och böj dig framåt från höfterna. Naveln strävar mot låren. Försök först att nå vaderna eller vristerna med händerna. Om du kan nå fötterna med händerna tar du tag i stortårna med det klassiska fotgreppet, d v s du lindar pekfingret runt stortån och sätter tummen ovanpå tån. Låt övriga tår peka mot knäna och böj in de lediga fingrarna mot handflatan.
 
Om du inte når fötterna kan du sätta ett bälte runt fotsulorna och hålla i det. Det är viktigt att ryggen förblir rak och att du inte böjer bröstryggen för att komma längre fram. Låt det ta sin tid och låt tyngdlagen dra kroppen framåt och nedåt när den är redo att släppa efter. Sitt gärna länge i den här positionen (5-20 minuter) och andas med lugna, djupa andetag.
No Comments

Post A Comment