Delfintränare och yogalärare

”Jag har mitt drömjobb”, säger Nicolina, eller Nikki som hon kallas här i Palau. ”Att få simma med delfiner på arbetstid och att kombinera detta med yoga är en dröm som blivit verklighet. ”

Här är Nikkis historia:

Hon kommer från Öland, men gick på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping och studerade där zoologi med tropisk inriktning. Somrarna tillbringade hon med sommarjobb på Kolmården. När hon var nitton år gjorde hon en månads praktik på Dolphins Pacific i Palau, som är en självständig stat i Mikronesien. Hon trivdes så bra där att hon kom tillbaka två år senare för anställning som delfintränare.

Nu är Nikki 25 år gammal och jobbar sedan fyra år tillbaka på Dolphins Pacific, som ligger på Babeldaobs västkust. Babeldaob är den största av Palaus tusentals öar (om man även räknar de små kobbarna), varav nio är bebodda. Hela Palau är som en stor skärgård med öar av olika slag. På en båtfärd från Koror till Karp såg jag hundratals skogsbevuxna klippöar med former och grottlabyrinter som ser ut att vara utmejslade av en skicklig bildhuggare, men i själva verket är naturligt utkarvade av vattnet. Babeldaob är har vulkaniskt ursprung, men numera finns ingen aktiv vulkan där.

De bebodda öarna delas in i sexton delstater med egna författningar och valsystem. Huvudstaden Koror ligger på ön Koror, söder om Babeldaob. Här ligger det lilla hotellet Mechang Lagoon Resort, där jag tillbringar tre nätter. Bara några hundra meter därifrån ligger Palaus enda yogastudio, Omkar Yoga. Det är här jag träffar Nicolina. Hon har ett yogapass i veckan där. I övrigt har hon ofta yoga med besökarna på Dolphins Pacific, i samband med att de kommer dit och simmar med delfiner.

Att Nikki blev yogalärare var en tillfällighet. Genom sin vän Yoko Tomita (som du kan läsa mer om här) träffade hon Michelle Della, som kom till Palau för att ha yoga på en resort. Michelle är en känd yogalärare och yogalärarutbildare från USA, som reser jorden runt och har kurser nästan gratis för bara mat och husrum, bara för att hon vill sprida yogan. Nikki började gå hos henne – och så småningom utbildade Michelle Nikki till yogalärare, för att hon ville att någon skulle ta över efter henne, när hon flyttade från Palau och bosatte sig på en liten ö i öriket Saipan, som har 1200 invånare. När Nikki var färdigutbildad öppnade den palauanska yogaläraren Edee Albert den första yogastudion på Palau, Omkar Yoga, och då passade det att Nikki började undervisa där.

Vad ska Nikki göra i framtiden då?

– Det är underbart i Palau och jag kommer säkert att stanna kvar här några år till i alla fall, säger hon. Men visst finns det drömmar. Jag skulle till exempel gärna vilja jobba på Seeworld på Gold Coast i Australien – eller hjälpa strandade delfiner utanför Cairns.

–  Allra helst skulle jag vilja kombinera yogaterapi med att simma med delfiner, avslutar Nikki, för nu är klockan halv åtta och måste hon ge sig av till jobbet på Dolphins Pacific.

No Comments

Post A Comment