Yokos väg till Palaus första yogastudio

Jag träffar Yoko Tomita på Omkar Yoga, som är den enda yogastudion i Palau och ligger strax utanför huvudorten Koror. Inför sitt ashtangayogapass på kvällen har hon tänt värmeljus längs väggarna, som är öppna och täckta med myggnät. Det är en magisk plats mitt i en djungelliknande vegetation och dessutom på promenadavstånd från mitt boende.

På detta kvällspass är det ungefär femton deltagare, men jag ser att det finns plats för minst trettio i denna rymliga sal.

Yoko är född i Japan och är 26 år gammal. Sedan förra sommaren arbetar hon heltid som yogalärare på Omkar Yoga. Vilka är de livshändelser som fört henne till Palau och lett till hennes beslut att utbilda sig till yogalärare?

Om detta och mycket annat pratade vi en tidig februarimorgon, då solen nyss gått upp. Yoko hade just haft ett pass i power yoga, kl. 6.00-6.45. Jag var inte med på det, men däremot på hennes ashtangapass kvällen innan. Det var också fyrtiofem minuter långt och jag förundrades över hur hon så lekfullt lyckades få in de viktigaste positionerna från första serien på så kort tid.

– När vi öppnade studion sommaren 2017 bestämde vi oss för att bara ha fyrtiofemminuterspass i början av vår verksamhet, för att folk skulle våga komma. Eftersom det inte funnits någon yogaverksamhet i Palau tidigare finns ingen vana att gå på yoga, säger Yoko.

”Vi” – det är Yoko och hennes arbetsgivare Edee Albert, som äger studion. Edee kommer från Palau och utbildade sig till yogalärare i USA (200 h-certifiering) och Indien (500 h-certifiering, ashtanga) innan hon återvände till Palau. Det är Edee som har utbildat och certifierat Yoko och sedan studion öppnade i juli 2017 anställt henne på heltid. Förutom att undervisa i yoga sköter Yoko all administration och marknadsföring.

– Lönen är minimal, men jag klarar mig, säger Yoko. Edee gav mig en heltidsanställning eftersom jag annars inte hade kunnat stanna i Palau.

Yoko bytte land ofta under sin uppväxt, eftersom hennes föräldrar var diplomater. Förutom i Japan har hon bott i England, Bangladesh, Schweiz, Nepal och Tanzania tillsammans med sina föräldrar och två äldre systrar. Dessutom har hon bott själv i Kalifornien, där hon gick på college i fyra år. Under college-tiden tillbringade hon också ett halvår i Kina, för att lära sig kinesiska.

I slutet av USA-tiden upptäcktes att Yoko hade lymfcancer. 2013 återvände hon till Japan för att genomgå behandling och det var efter detta som hon fick erbjudandet av sina föräldrar att komma och bo hos dem på Palau, där de då hade sin postering, för att vila upp sig efter den tuffa behandlingen. Den första tiden tog hon det bara lugnt, men efter ungefär ett och ett halvt år började hon arbeta som volontär, bland annat som tolk mellan japanska och engelska för en organisation som arbetade med minröjning. När föräldrarnas flytt till nästa post, Ghana, sommaren 2017, började närma sig,  började Yoko fundera över vad hon skulle göra av sitt liv. Hon ville inte flytta med föräldrarna till Ghana. I denna veva träffade hon av en tillfällighet Michelle Della, en yogalärare i 60-årsåldern, som reser jorden runt för att undervisa i yoga på olika resorts. Yoko var ute och körde bil, när hon fick se denna kvinna gå och släpa på en massa tunga kassar med yogaredskap, på en landsväg utanför Koror. Hon stannade och erbjöd henne skjuts.

– Michelle sade att jag var hennes räddande ängel, berättar Yoko. Hon skulle ha blivit hämtad på flygplatsen av någon från det resort där hon skulle undervisa i yoga, men ingen hade kommit och då hade hon börjat gå med allt bagage.

Yoko blev inbjuden att gå på Michelles yoga och tackade ja. Hon bjöd även dit Nicolina Svensén, även kallad Nikki, en svensk delfinskötare som hon träffat hemma hos några av de japaner som arbetar på Dolphins Pacific. Nikki och Yoko blev med tiden väldigt goda vänner och så småningom även yogalärarkollegor.

Nikki utbildade sig nämligen till yogalärare under Michelles ledning (här kan du läsa mer om Nikki) och strax efter det fick Yoko sin yogalärarutbildning genom Edee Albert. Under den yogalärarutbildningen tränade Yoko från morgon till kväll och gjorde därför framsteg väldigt snabbt. Nu är hon alltså huvudansvarig för Omkar Yoga och håller i de flesta yogapass, medan Edee har några stycken och Nikki undervisar en gång i veckan.

–  Yogan har hjälpt mig så mycket och nu vill jag hjälpa andra, säger Yoko.

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment