På kurs med Paul och Suzee Grilley

2-11 april deltog jag i Paul och Suzee Grilleys Yin Yoga Teacher Training Unit 1 (Bones, Muscles and Poses) i Land of Medicine Buddha, Soquel, California. Det har länge varit en dröm för mig att få studera med yinyogans grundare och det var inte helt lätt att få plats på hans kurs. Det är många som hänger på låset när nya kursdatum tillkännages. Den här gången hade jag bett hans sekreterare Margaret förvarna mig, så jag hann knipa en plats i tid.

Med Suzee och Paul i yogasalen

Att studera med Paul Grilley är en speciell upplevelse. Jag har aldrig tidigare mött någon som förklarat sambandet mellan våra muskel-fascia-grupper och våra skelettsegment på ett så tydligt sätt. Det har nu blivit betydligt lättare för mig att se vilka av dessa delar som används och påverkas i olika yinyogapositioner.

Enligt Paul Grilley finns det sju arketypiska yogapositioner som vi kan inordna alla andra positioner under. Jag blev utmanad av denna minimalistiska inställning och kritiserade hans indelning ganska hårt till en början, då jag inte kunde se hur t ex sidostretcher och bakåtböjningar i bröstryggen skulle kunna inordnas i schemat. Så småningom kunde jag dock se fördelarna med att skala ner och jag blev mer och mer imponerad av Pauls förenklingsförmåga.

Paul och Suzee Grilleys vinnande koncept är deras samspel. Paul tydliggör, förenklar och repeterar den anatomiska teorin. Suzee bryter in och låter oss känna anatomin fysiskt i kroppen genom rörelser och positioner. Det gör att vi lättare kommer ihåg. Dessutom är det roligt att lära genom att känna och att röra på sig.

Paul och Suzee har författat tolv Yin Yoga Sutras, som uttrycker essensen i yinyoga. Dessa kommer jag att ha som tema på en yinyogadag i Kolbäck 3 juli. Mer information om denna finns på min hemsida.

Så här såg en typisk dag ut för mig i Land of Medicine Buddha:

5.59 Jag vaknar en minut innan väckarklockan ringer & stänger av den för att inte väcka Ashton, min rumskamrat från Arizona. Jag sträcker på mig, gör lite yoga och drar på mig joggingkläder.

6.40 Jag träffar Kari (från New York) vid Prayer Wheel och vi springer en runda i skogen.

7.00 Duschar och byter till yogakläder.

7.30 Chakrameditation med Paul och Suzee.

8.00 Frukost

9.00-10.55 Lektion med Paul och Suzee

11.10-12.30 Yinyogapass med Suzee

12.30 Lunch

14.30-16.05 Lektion med Paul och Suzee

16.20-17.00 Kortare yinyogapass med Paul

18.00 Middag. Därefter fri kväll, då vi ofta satt och pratade eller om jag var trött drog jag mig tillbaka till mitt rum och läste eller pratade med Ashton, som gillade att prata mycket.

Här är Ashton och jag med ett av de skelett som Paul använde i sin undervisning.

Med Kari och Ashton

Paul Grilley vs Paulie Zink

En kväll efter middagen satt jag och pratade med Paul och Suzee Grilley, Jo Phee och kursdeltagarna Adam och Marike vid bordet vid poolen. Jag frågade Paul Grilley om Paulie Zink. Hur gammal är han? Vad gör han nu? Är det verkligen han som grundat yinyoga? Jag fick rätsida på ett och annat – eller blev jag egentligen ännu mer förvirrad? Jag har en känsla av att det finns olika sidor av detta mynt som det skulle vara intressant att undersöka närmare.

I den här poolen kunde man inte bada i april, men när jag kommer tillbaka i juni nästa år så!

Paulie är något år äldre än Paul, troligen kring 61, eftersom Paul nyss fyllt 60. Enligt Paul är det inte Paulie som har grundat yinyoga, även om Paulie själv påstår det på sin hemsida. Paul gick ett år hos honom för att lära sig kampsport och de började varje dag med några stretchövningar som hölls länge. Det var detta som inspirerade Paul att utveckla yinyoga. Paulie har i övrigt ingenting med yinyoga att göra. Han är kampsportmästare och började med yoga först efter att han träffat Paul 1988-89. Nu för tiden undervisar Paulie i en typ av yoga som enligt Paul är en ostrukturerad blandning av yin och yang med ett stort fokus på djurpositioner. Han började dock använda termen yinyoga för detta för tio år sedan i ett försök att locka fler kursdeltagare, eftersom yinyogan blivit så populär (det här är alltså Paul Grilleys version). Det sistnämnda är troligen också anledningen till att han kallar sig Paul Grilleys lärare på sin hemsida, även om han inte tror på de principer Paul Grilley står för.

Termen yinyoga myntades av Sarah Powers, för att bättre beskriva den form av yoga hon och Paul Grilley höll på med. Paul hade dittills kallat den daoist yoga. Men daoist yoga innehåller även yang, vilken ju yinyogan inte gjorde.

Naomi från Hong Kong och Sammy från Sydkorea beundrar Pauls hund Bindu

Paul Grilley berättar att han inte har velat trademarka yinyogan. Han gillar inte ”lineage”, att man ska följa en mästare och bli certifierad. Han tycker att alla har rätt att göra som de vill. Yinyogans grundpelare har växt fram i samtal mellan Paul, Sarah Powers, Bernie Clark, Jo Phee med flera. Principerna förändras i takt med forskningen, t ex den fasciaforskning som går framåt med snabba steg just nu.

Paul kallar sin senior assistant Jo Phee ”the fascia queen”. Liksom jag var hon med på Fascia Research Congress i Berlin i november 2018 och på Biotensegrity Practical Symposium i Vancouver 29-31 mars i år (läs mitt inlägg om det här). Det är hon som ska organisera nästa års Biotensegrity Conference i Europa (var och när är ännu inte bestämt, men jag låter er veta så snart jag vet).

Med Jo Phee i yogasalen

Innan jag lämnade Land of Medicine Buddha anmälde jag mig till Unit 2 (Advanced Anatomy) som äger rum i juni nästa år. Och det var tur att jag gjorde det, för nu är den redan fullbokad!

Jag ser fram emot att träffa många av mina kurskamrater igen – det var säkert två tredjedelar som anmälde sig till Unit 2 på studs. Och så längtar jag efter att få ta del av ännu mer av Paul och Suzee Grilleys oöverträffade kunskap och undervisning. Det gäller att passa på innan de drar sig tillbaka – vilket jag kan avslöja att de planerar att göra 2021. Därefter får man lära sig av andra som har lärt sig av dem. För inte vill man nöja sig med en online-kurs, helt utan hands-on och praktisk träning?

Här följer några bilder från Land of Medicine Buddha:

Det här stora bönehjulet kunde man snurra på och stilla sina tankar vid

 

Nybyggd stupa i skogen 

 

Det fanns en härlig skog att springa och vandra i direkt vid kursstället

 

Kaniner hoppade fritt omkring 

 

Mörkret lägger sig över Land of Medicine Buddha

Med Naomi och Sammy på stranden

 

Melbourne-systrarna med Atma från Indien

Yogasalen

No Comments

Post A Comment