Vad är biotensegrity?

29-31 mars deltog jag i den första globala konferensen om biotensegritet eller biotensegrity som är det engelska begrepp jag baserat min svenska översättning på. Ordet biotensegrity är sammansatt av tre begrepp: biological + tension + integrity. Det handlar om kroppens självstabilisering: Kroppen är en enhet, som lever av spänning, som genom spänning förblir en enhet. Varje del har en uppgift. Om vi förändrar något på ett ställe – t ex rör en led – påverkar denna rörelse hela systemet. På samma sätt kan spänningar i fasciasystemet leda till att ledernas position förändras. Det kan ge dålig hållning och obalans, eftersom kroppen försöker utjämna belastningar.

Huvudet bärs inte bara upp av den översta nackkotan, utan av hela kroppen. Hela nätet bär allt. Därför är det bra att ta kraft från fötterna även när vi gör något med armarna, t ex i den här repövningen som vi gjorde med John Sharkey:

Med kraft från fötterna går det att svinga repet hur länge som helst utan att bli trött i armarna.

 

John Sharkey instruerar olika övningar med tunga rep.

Det är bra att träna fötterna, som är basen för hela kroppen, t ex genom att göra tåkrypning eller rulla en tennisboll under fotsulan. Det här är övningar som jag använder i min workshop Andning och Fascia, som närmast hålls på söndag 12 maj på Yogahuset i Falun.

Under konferensens tre dagar fick vi följa tre personer som på olika sätt specialiserat sig inom temat biotensegritet. Första dagen tillbringade jag med Dr. Wilbour Kelsick som är specialiserad inom sportanatomi. Med honom utförde vi övningar av olika slag på ett gym.

Enligt Wilbour Kelsick borde vi skippa många av de klassiska gymövningarna och istället göra mer av det vår kropp är designad för, t ex att gå – på olika sätt. även över hinder som på bilden.

Andra dagen fick jag djupdyka i John Sharkeys kunskaper, som du redan sett ett smakprov på ovan. John Sharkey är expert på klinisk anatomi, känd för att dissekera lik inför publik, för att visa hur fascian ser ut på riktigt. Han har tagit fram världens första 3D-utskrivna fasciamodell, som det uppstod ett stormande intresse för under konferensen, där deltagarna var allt från massörer och osteopater till yogalärare och forskare.

Samling kring John Sharkeys 3D-utskrivna fasciamodell.

Med John Sharkey och hans fasciamodell.

Med hjälp av två konferensdeltagare och en bit plastfolie visar Sharkey hur fascian reagerar på tryck.

Tredje dagen förflyttades fokus till filosofi och yoga med yogaterapeuten Joanne Avison. Hon har skrivit boken ”Yoga: Fascia, Form and Functional Movement”. Med henne fick vi göra yoga och övningar med bland annat snören och nät, för att förstå hur fascian beter sig i olika situationer. Joanne Avison pratade också mycket filosofi kring biotensegrity-begreppet och fasciaforskningens utveckling.

Förutom dessa tre heldagsworkshops fick konferensen plats med ett skypeföredrag av den kände fasciaforskaren Dr. Robert Schleip samt två föredrag av biotensegrity-pionjären MD Stephen M Levin, en väldigt rolig man i åttioårsåldern, som förutom att han satt samman överraskningsrika bildspel  aktiverade publiken med olika anatomiska övningar och tester.

Robert Schleip via Skype

Stephen Levin kommenterar Robert Schleips föredrag

Nästa års konferens kommer att anordnas någonstans i Europa av Jo Phee, som modererade konferensen i Vancouver.

Jo Phee informerar

Jo Phee åkte efter konferensen till samma plats som jag, då hon assisterade på kursen med Paul och Suzee Grilley, som jag deltog i 2-11 april. Läs mitt inlägg om kursen med ”the Grilleys” här!

”The Biotensegrity Family” . Den som hittar mig på bilden får fem poäng. 🙂

2 Comments
  • Gunilla Ahlén
    Posted at 20:22h, 10 maj Svara

    Du står i tredje raden bakifrån, fjärde person från vänster med en blå högerarm upp i luften.

    • Elisabeth
      Posted at 15:12h, 15 maj Svara

      Rätt Gunilla, du får fem poäng! 🙂

Post A Comment