Yinyoga med Nikki Ralston

​Det finns ett tjugotal yogastudios i Auckland och många erbjuder yinyoga. Då jag är ute efter att suga åt mig ny kunskap och inspirerande förhållningssätt under min jorden runt-resa, scannade jag igenom den information jag hittade på nätet om vad de olika ställena erbjuder. Jag fastnade för Urban Ashram och dess ägare Nikki Ralston, för att jag tidigare läst om henne i en engelskspråkig hälsotidning. Artikeln handlade om hur hon utvecklat en egen yogaundervisningsmetod som hon kallar The Ralston Method. Nikki integrerar här de bästa livsförbättrande beståndsdelar hon hittat under sitt mångåriga utövande och undervisande under de senaste femton åren i hatha, vinyasa, alignment och mindfulnesslära. Nikki har gått i spetsen för yogans popularisering i Nya Zeeland och har gjort den lättare tillgänglig för den moderna människan.

Nikkis yinyoga

Nikki är också massageterapeut, så hon har även integrerat erfarenheter härifrån i sin yogaundervisning. Det märktes under det yinyogapass jag var på, då hon började passet med att låta oss massera vårt eget ansikte, för att lossa på fascian där. Det var fantastiskt! Särskilt när hon instruerade oss att massera stället där käken fäster i skallbenet. Jag riktigt kände hur käken slappnade av.

Det märktes också när hon lät oss använda en liten gummiboll i tennisbollsstorlek för att massera plantarfascian under foten och trycka på piriformismuskeln i rumpan. Särskilt intressant tyckte jag det var att det kändes i området kring korsbenet när jag lät bollen trycka mot främre delen av hälen. Genom att känna samband mellan en kroppsdel och en annan går det lätt att förstå hur fascian hänger ihop som en helhet genom hela kroppen.

I just det yinyogapass jag var på var fascian det viktigaste temat. Nikki har också pass och workshops med andra teman. Nästa lördag till exempel ska hon ha ett två och en halv timme långt pass med temat chakran. I vårt samtal efter passet berättade hon att hon kommer att använda en eterisk olja för varje chakra. Det låter underbart för mig, som också är aromaterapeut.

Ett tredje element som Nikki hämtat från massagen var att lägga en ”hot stone” på deltagarnas mage under slutavslappningen. En varm sten på magen kändes underbart och fick mig att slappna av ännu lite djupare. En ögonpåse på ögonen fick jag också.

I det stora hela kände jag mig väldigt väl omhändertagen. Innan passet började gick Nikki fram mig (och till varje deltagare) och droppade några droppar väldoftande olja på mina fingrar, så att jag själv kunde sätta den här avslappnande doften under näsan.

Utöver massagen med och utan boll hann vi inte med mer än fyra egentliga yinyogapositioner under 90-minuterspasset, då allt gjordes i mycket lugnt tempo. Den första var Nålsögat och den gjordes med bollen under sätet (piriformismuskeln). Den andra var liggande ryggradsvridning och den gjordes i tre nivåer: med en vikt filt under höften, strax ovanför höften och till sist under bröstkorgen. Genom detta kom vi åt olika delar av fascian och ryggsträckarmusklerna vid sidan av ryggraden. Den tredje positionen var Fisken och den gjorde vi med en hoprullad filt under bröstryggen, vilket gjorde att bakåtböjen blev mindre intensiv än med en kloss eller ett bolster. Den fjärde positionen var en halv brygga med en kloss mot korsbenet (valfri höjd).  Nikki visade alla positioner tydligt innan vi gjorde dem och gick sedan runt och rättade till oss.

När jag pratade med Nikki efter passet visade det sig att hon ska ha en kurs i Brisbane någon dag innan jag kommer dit i början av december. Hon reser annars ganska sällan numera, då hon behöver ta hand om sin egen studio, Urban Ashram, där hon själv håller i 8-10 pass i veckan och fyra andra yogalärare håller i övriga pass. Hon ger också massagebehandlingar där och visar mig hur hon täckt över massagebänken med en vacker duk och på så vis förklätt den till soffa.

Jag reagerade på hur enkelt och lättsamt studion var inredd. Dörren var låst tills Nikki kom en kvart innan passet började och släppte in deltagarna. Vi kom direkt in i yogasalen. Det fanns inga omklädningsrum, däremot en toalett där jag kunde byta om, med handfat utanför. Allt vi behövde fanns på plats: yogamattor, bolster, klossar, ögonpåsar, filtar. Jag behövde inte använda min reseyogamatta som jag tagit med, för det var ändå tänkt att vi skulle lägga en filt ovanpå mattan, förstod jag när jag såg hur de andra deltagarna gjorde. Vi var sexton personer på det här yinyogapasset. Enligt Urban Ashrams hemsida ryms tjugofem personer, men jag tyckte salen var full redan nu.

 Ponsonby

Urban Ashram ligger i en stadsdel som heter Ponsonby. Det tog en halvtimme att gå dit från centrum. Det var roligt att se den här stadsdelen, med en egen sprudlande kärna, med många kaféer, restauranger och affärer. Här är det bara låga hus och många äldre, i motsats till centrala Auckland, där det mest är höga hus och mycket modern bebyggelse. Jag upplevde Ponsonby som lugnt, men ändå levande. Mycket grönt och många söta små hus med söta små brevlådor.


Innan jag gick från Urban Ashram fick jag med mig en lista med namnen på kollegor och studios som Nikki tipsade mig om att besöka, i de städer jag kommer till under de närmaste veckorna i Nya Zeeland och Australien.

Två Nikki-citat som tilltalar mig:

”I believe that we are all born to shine bright as children do, as we let go of our fears and step into our light, we inspire others to do the same”

”Today you have the power to renew yourself. Only by throwing off the past can you re-align yourself with your destiny. If you only have one strength, but you have 100 weaknesses, focus on that one strength until you have 100 strengths and one weakness. This is how you elevate yourself.”

 

No Comments

Post A Comment