Yoga är en resa för att lära dig vem du är

In 2007, a severe back pain injury happened that changed her practice forever. Thu became more interested in yoga therapy, gentle practice and how yoga can play a role as a healing process physically and mentally. This lead her to take the Raja Yoga teacher training with Ron Katwijk at Magic Pond Yoga Center in Seoul, Korea. From here, her practice changed to a meditative and restorative style.

 

De här raderna på Om Hanois hemsida om den vietnamesiska yogaläraren Thu väcker mitt intresse. Jag vill uppleva hennes yoga och veta mer om hennes livsresa.

Därför går jag en vacker söndag i Hanoi till Om Hanoi Café & Yoga, äter en god vegansk lunch på caféet och ser till att fånga in Thu när hon kommer från ett yogapass. Vi bestämmer träff till dagen därpå.

Vi träffas på Om Hanoi Café & Yoga och pratar över varsin morotsjuice, både före och efter hennes vinyasapass, som jag får vara med på.  Jag tycker om Thu. Hon är smart, engagerad och rolig – och hennes engelska är perfekt, så det är lätt att prata. Vi har så mycket att prata om att personalen får slänga ut oss klockan nio, en timme efter stängningsdags.

Thu är bildkonstnär och reser i hela världen med uppdrag att genomföra olika konstprojekt. Samtidigt är hon dedikerad yogi och yogalärare, baserad i Hanoi. Under de arton år hon har utövat yoga har hon gått från en tuff ashtangapraktik till en mjuk, terapeutisk och återhämtande yoga. Varför? Snart ska jag få veta.

Hennes hela namn är Vu Kim Thu.  Förnamnet kommer sist i vietnamesiskan.

Thu är född och uppvuxen i Hanoi och genomförde sina grundläggande konststudier på Hanoi Fine Arts College (BFA 1999). Därefter flyttade hon till Chicago och bodde där i fyra år, vilket förklarar hennes flytande engelska. I Chicago studerade hon tre år vid The School of the Art Institute of Chicago (MFA 2003) , varefter hon stannade kvar och jobbade ett år som konstlärare. 2004 var hon tvungen att åka tillbaka till Vietnam, då hon inte fick förlängt visum.

Det var under sin tid i Chicago som Thu började träna yoga. I början var det en vän som tog med henne på en gratis prova på-vecka. Därefter var hon fast – och sista året i Chicago tränade hon ashtanga nästan varje dag. Så hon kunde inte tänka sig ett liv utan yoga när hon flyttade tillbaka till Vietnam.

”Men när jag kom hem från Chicago fanns det inga yogastudios i Hanoi”, berättar Thu.  Hon var förtvivlad över att inte ha någonstans att gå för att få inspiration och hålla sin yogadisciplin vid liv. Efter ett tag kom hon på lösningen: att själv börja undervisa. Hon gick till några kända hotell, som hade gym, och erbjöd sig att hålla yogaklasser gratis där.  De sade naturligtvis ja till detta erbjudande. Intresset för yoga spred sig i Hanoi och 2006 grundade Thu tillsammans med en polsk och en tysk yogalärare den första yogastudion i Hanoi. De kallade den Zenith, ett namn de fick genom att sätta ihop två bokstäver var från sina namn (th på slutet kommer från Thu).

Idag har Zenith Yoga två studios i Hanoi, men Thu är inte ägare längre. Redan efter ett halvår drog hon sig ur ägarskapet, då det innebar otroligt mycket administrativt och praktiskt arbete.

”Det var inte det jag ville göra, utan jag ville undervisa i yoga”, säger Thu. Det fortsatte hon med två gånger i veckan på Zenith Yoga – och dessutom på många olika gym. Som mest hade hon trettio pass i veckan.

”Men det blev stressigt”, säger hon. ”Jag kastade mig på motorcykeln så fort ett pass slutat för att åka till nästa.”

Numera har Thu tre yogapass i veckan på Om Hanoi, när hon inte är ute och reser. ”Det är lagom”, säger hon. ”Man behöver tid att centrera sig före passet och att varva ned efter passet, för att det ska bli givande för eleverna och hållbart för läraren.”

Men låt oss gå tillbaka några år i tiden igen. Jag vill veta varför Thu har förändrat sin undervisning och sin yogautövning.

Efter att ha utövat och undervisat i ganska tuff, främst ashtangainspirerad yoga i flera år, fick Thu alltmer problem med sin nacke. 2007 började det. När hon tog paus från yogan blev det bättre, men så fort hon började igen kom smärtan tillbaka. Hon försökte förändra sin praktik, så att den blev lite mjukare, men nacken blev bara bättre när hon gjorde uppehåll från yogan helt och hållet. Varför? Svaret fick hon 2010, när hon fick tillfälle att simultantolka mellan engelska och vietnamesiska när kanadensaren Hart Lazer hade en yogalärarutbildning i Hanoi.

År 2009 fick Thu ett stipendium för att vidareutveckla sig som konstnär i Seoul, Sydkorea, under ett halvår. Det första hon gjorde när hon kom dit var att leta efter en yogastudio. Hon hittade också en yogalärarutbildning som hon ville gå, hos Ron Katwijk på Magic Pond Yoga. Ron är en holländare som bosatt sig i Seoul och nu har koreanskt medborgarskap. Hans yogalärarutbildning är baserad på raja yoga. Men under yogalärarutbildningen blev tillståndet i Thus nacke värre och värre. Till sist upptäcktes vid en läkarundersökning att hon hade diskbråck på tre ställen i nacken.

”Så jag övergick till att huvudsakligen göra restorativa yogapositioner”, säger Thu.

Tillbaka i Hanoi fick hon som sagt tillfälle att översätta från engelska till vietnamesiska på en yogalärarutbildning som  kanadensaren Hart Lazer höll i. Här lärde hon sig att det är skadligt att göra sirsasana, huvudstående, när den naturliga nackkurvan har förstörts, eftersom trycket på nackkotorna då inte dämpas.  Thu förstod att hon förstört sina nackkotor efter många år av huvudstående. Sedan dess har hon undvikit att göra sirsasana.

”I stället gör jag andra upp- och nedvända positioner , som handstående”, säger Thu.

Hur är det med nacken nu då?

”Nu är den i princip helt bra igen”, säger Thu. ”Så nu kan jag göra de flesta positioner igen – utom huvudstående.”

Från Hart Lazer blev hon inspirerad att integrera mer iyengarmetoder i sin yogaundervisning. ”Iyengaryogan ger plats för alla”, säger Thu. ”Jag upplever att ashtangayogan kan vara exkluderande och alltför utmanande för många.”

”Att göra yoga är som att måla ett konstverk”, säger Thu. ”Du förbinder dig med objektet du håller på att skapa.”

”Syftet med yoga är att närma dig sanningen om vem du är – och det gör du på vägen till en position. Det är en process, en resa – och du vet inte hur resan slutar.”

”Vinyasa är den yogaform som det är enklast att undervisa i”, tycker Thu. ”Du har konkreta fysiska instruktioner att ge och du vet precis vad du ska titta efter.”

Hon ser att många vågar undervisa i vinyasa yoga redan efter en mycket kort utbildning, då de helt enkelt kan följa en mall. Det är lätt att se vad deltagarna gör rätt och fel, så det är lätt att rätta.

”Det är mycket svårare att undervisa i meditation, yin- och restorative yoga”, säger Thu. ”Här ser vi inte vad som föregår i eleven, så det är mycket mer utmanande och det behövs mer erfarenhet.”

Fler citat från Thu:

”Yoga handlar om att hitta stillheten inom dig.”

”Yogans största problem idag är egot – att vilja se ut på ett visst sätt. I ashtangayogan är det ofta så att deltagarna vill se ut på ett visst sätt – göra den perfekta positionen.”

 

 

No Comments

Post A Comment