Ett yogapass på Anguk Yoga Mun Hwawon

Tisdag 20 mars, kl. 10.20. Det är dags för Jung Seung Hoon att ha sitt förmiddagspass. Salen är full, med 18 deltagare. Passet börjar med avslappning i savasana i fyra minuter. Därefter börjar deltagarna röra på händer och fötter, rullar dem runt hand- och fotleder och rullar armar och ben utåt och inåt. Sedan rullar de huvudet åt höger och vänster sakta och ganska många gånger. Därefter knäpper de händerna och lägger dem på magen.

Sedan sträcker de upp de knäppta händerna med handflatorna utåt, först rakt upp mot taket och sedan lägger de ned armarna ovanför huvudet, på golvet, så att hela kroppen är rak som ett streck, med spikraka armar. Det är en aktiv stretch. Efter att ha stretchat höger och vänster sida också vilar de en stund, innan de kramar om ett knä och lyfter pannan mot knät. Innan de tar andra knät vilar de en kort stund i savasana. Allt är väldigt lugnt och meditativt. Yogalärarens röst är djup och mycket avslappnande. Efter andra knät vilar de igen i savasana, innan de lyfter upp båda knäna och kramar om dem. Sedan rullar de från höger till vänster några gånger, lägger därefter upp vänster arm och rullar över på vänster sida.

Hos oss brukar det vara höger arm som sträcks upp och yogaläraren uppmanar till att rulla över på höger sida. Varför är det annorlunda här? Jag frågar Jennie Kim, en av studions yogalärare som kan engelska och som jag umgås med i några timmar efter passet. Hon förklarar att vi genom att sträcka upp vänster arm som anses vara yin-sidan i själva verket stimulerar vår yang-energi, så att vi orkar sätta oss upp. Om vi sträcker upp höger arm, som anses vara yang, stimulerar vi yin-energin.

Eftersom detta satte myror i huvudet på mig, gjorde jag efterforskningar hos min lärare Bernie Clark. Han förespråkar att rulla över på vänster sida efter ett yinyogapass, för att vi då lättare öppnar höger näsborre och på så vis öppnar för yangenergin, för att balansera den yinenergi vi har stimulerat i passet och få mer kraft till att sätta oss upp.

Sittande övningar

Deltagarna sätter sig i skräddarställning och gör några nackövningar, de vanliga som jag brukar göra, men även diagonala nickningar framåt och bakåt. Därefter knäpper de händerna och sträcker fram armarna med knäppta händer med handflatorna utåt-framåt samt böjer nacken. Sedan sträcker du armarna rakt upp och gör sidstretch till höger och vänster. Därefter lägger de de knäppta händerna runt bakhuvudet och vrider överkroppen till vänster och höger. Mellan sidorna stannar de en stund i mitten.

Nu knäpper de händerna bakom ryggen och lägger ned pannan mot golvet först på vänster sida och sedan höger sida, medan armarna sträcks upp mot taket. Så lossar de händerna och lägger dem på knäna. Sedan sträcker de fram benen och skakar dem och vrider dem åt höger och vänster, utåt och inåt. Sedan sätter de upp knäna och för ett knä i taget in och ut, så att höftlederna mjukas upp.

Den första klassiska yogaposition som utförs är Halvfjärilen. Deltagarna lägger ut ett knä och gungar sedan höger-vänster några gånger, varefter de stannar och vilar framåt. Därefter sitter de rakt upp och sträcker upp armarna med handflatorna ihop och lutar framåt igen. Efter ena sidan sitter de upp och sträcker fram båda benen, innan de byter knä.

En variant av Fjärilen, med motsatt hand om foten. Här stretchas sidan mer.

Trollsländan. Alla särar på benen och sätter sedan upp ett knä. De tar tag med händerna om knät. En hand går bakom ryggen. Händerna tar tag i varandra (se bild). De lutar pannan framåt mot golvet. På samma sida viker de sedan in knät. Motsatt hand tar tag i foten och de lutar huvudet mot knät på det sträckta benet. Sedan sätter de upp knät igen och går tillbaka till Trollsländan. De sitter i Trollsländan en stund innan de gör samma sak på andra sidan.

Nu när 25 minuter av passet har gått, kommer en kvinna in och ansluter sig till gruppen. Intressant att hon tillåts komma in så sent.

Stående övningar

Deltagarna står upp med fötterna i mattbredd. De tar tag om armbågarna och sträcker upp armarna över huvudet. Sedan vrider de sig vänster-höger, varefter de sträcker fram armar och överkropp och sedan låter överkroppen falla ner, så att toppen av hjässan pekar mot golvet. Läraren instruerar dem att växla mellan böjda knän och sträckta knän. De vrider överkroppen åt höger och vänster, varvid de fortfarande håller om armbågarna och har huvudet nedåt. Sedan hänger de rakt fram igen och böjer och sträcker knäna, innan de kommer upp med rak rygg. Först när de kommit upp i stående lossar de greppet om armarna.

Nu står de bredbent på mattans längdsida. De vrider fötterna till trikonasana. De sätter i handen i golvet vid utsida fot, varefter de sträcker upp andra armen. I detta läge ramlar kvinnan som kom sent.

När det är dags för vriden triangel sätter de handflatan i golvet vid insida fot. Det är intressant att de startar med handpositionen och först därefter gör ställningen.

Efter triangelpositionerna på ena sidan sätter de ned händerna på varsin sida av foten och ställer sig upp rakt. Sedan vrider de sig åt andra hållet, sträcker ut armarna och gör trikonasana åt andra hållet. I triangeln böjer och sträcker de knät. Handflatan är fast förankrad i golvet, vid utsida fot. Innan de går över till vriden triangel sätter de händerna på varsin sida av foten, låter sedan handen vid insida fot vara kvar, fast förankrad, medan de sträcker upp andra armen i vriden triangel. Därefter kommer händerna på varsin sida av foten igen, innan de ställer sig upp och ställer sig bredbent och rakt.

Nu flyttar de in fötterna lite, så att de står med fötterna axelbrett isär och kan vila en stund i tadasana.

De kommer isär ca 30-40 cm med fötterna, böjer ett knä och sätter ner en hand lite framåt åt sidan för Halvmånen. Den andra handen vilar på höften. När de har gjort Halvmånen åt båda sidor vilar de i stående med fötterna 30-40 cm isär.

Därefter för de ihop fötterna, tätt ihop. De sätter vänster fot på höger, står så en stund och hittar balansen, sedan höger fot på vänster. Händerna håller de i sidorna med armbågarna lätt pekande utåt.

Efter en kort vila i tadasana böjer de knäna och lägger vänster ben över höger, knölar in foten runt knävecket, för Örnen – men bara med benen. Därefter byter de sida.

En arm sträcks fram, med handryggen uppåt. Den andra handen tar tag i bakre fotleden, så att lårets framsida stretchas. Kroppen tillåts falla framåt lite, som i Dansaren, med den skillnaden att armen hålls rak och handflatan pekar nedåt.

Allt går långsamt och jag märker att yogaläraren lägger vikt vid att deltagarna ska vara medvetna om varje steg. Antagligen säger han åt dem att ta ett steg i taget och känna efter innan de tar nästa steg.

Nu sträcker deltagarna fram båda armarna och böjer knäna, innan de lutar framåt och sätter sig ner.

Ner på mattan igen

De sitter först på underbenen, sätter sedan i handflatorna för att gå upp till fyrfota och göra några katt-ko-rörelser. Efter en stund går de in i en planka och gör Åttapunktspositionen med fötterna, knäna, bröstet, pannan och händerna i golvet.  Sedan gör de några katt-ko-rörelser igen, varefter de sätter ihop benen och går upp till stående hund och sträcker ut baksidan av kroppen. De kommer upp på tårna i stående hund och går sedan ner till fyrfota position på knän och händer igen.

Nu kommer de runt och lägger sig på rygg och vilar. De kramar om knäna och rullar från höger till vänster, därefter framåt och bakåt tills de rullar över i Plogen. Därefter gör de Skulderstående och sedan går de in i Plogen igen. Så lägger de ut armarna åt samma håll som fötterna och går upp i Skulderstående med armarna liggande mot golvet. Med samma armposition går de ner i Plogen igen och tar tag om fotlederna. De håller benen nära kroppen medan de rullar ner till Savasana och vilar.

Efter en stund vrider de huvudet höger-vänster några gånger, varefter de sätter i fotsulorna i golvet, nära sätet. Handflatorna ligger mot golvet, armarna hålls nära kroppen. De går upp i en skulderbrygga som de håller länge. Sedan rullar de ner och vilar. Sedan sträcker de upp armarna ovanför huvudet och knäpper sedan händerna runt bakhuvudet. De böjer knäna mot bröstet och rullar höger-vänster. Efter att de stannat för de pannan mot knäna. De gör skulderbryggan två gånger till med vila emellan. Andra gången håller de i fötterna.

Nu är det dags för slutavslappningen i Savasana. Det är tyst i tre minuter, bortsett från den lugna, sköna bakgrundsmusiken. Sedan pratar läraren igen, lugnt och mjukt. Jag förstår inte vad han säger på koreanska, men jag ser att deltagarna lägger sig på sidan, sträcker upp vänster arm, vilar ganska länge på sidan och därefter kommer upp till sittande.

Det följer tyst meditation i sittande i två till tre minuter, innan lärarens lugna röst säger något, varefter deltagarna sitter kvar en liten stund till och sedan lägger ihop handflatorna framför bröstet, säger Namaste och bugar.

Klicka här för att läsa mer om studion Anguk Yoga Mun Hwamon./Click here to read more about the yoga studio Anguk Yoga Mun Hwamon.

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment