Gräshoppan

Gräshoppan är yogaposition nummer sju i Rishikesh-serien. Namnet kommer av att man gör en enda kraftig muskelrörelse, som påminner om en hoppande gräshoppa.
 
Gräshoppan stärker musklerna i armar, axlar, mage, ländrygg, lår och ben. Den stimulerar levern, bukspottkörteln och njurarna. Den ger ökad aptit och motverkar förstoppning.
 
Av alla yogapositioner är det här den som är mest inriktad på att öka viljestyrkan. Total koncentration krävs, för att du ska kunna kombinera tanke, andning, rörelse och energi. En stark viljestyrka höjer energinivån i kroppen och hur du lyckas med den här positionen beror till stor del på hur du lyckas mobilisera din viljekraft.
 
Börja med att ligga på mage med utsträckta ben, hälarna ihop och hakan vilande på mattan. Knäpp händerna med tummarna intill varandra:
 
Om du tycker det känns bekvämare att knyta händerna, i stället för att knäppa dem, gör du det. Lägg sedan in händerna under kroppen.
 
Andas in och gå med ditt medvetande till din ländrygg. Med hjälp av din vilja och din andning samlar du kraft där. Andas ut och slappna av. Fortsätt andas in och ut så många gånger du behöver för att känna din kraft i ländryggen. När du är redo tar du ett djupt och hastigt andetag, varefter du spänner ländryggen, skjuter ifrån med armarna och svänger upp båda benen samtidigt, så högt du kan. Håll andan så länge det känns bra, andas ut och sänk ner benen.
 
 
Benen ska vara raka och ansiktet avslappnat.
 
Efter Gräshoppan lägger du dig i magviloläge (beskrivning finns under Kobran) och slappnar av. 
No Comments

Post A Comment