Ska yoga se olika ut för olika kroppar?

Efter att ha deltagit i en veckolång kurs hos Bernie Clark i Vancouver (Yin Yoga 50 Hour Teacher Training & Intensive), har jag fått en ny syn på allmänna ”alignment cues” i yogaundervisningen. Bernie har visat att vi alla ser olika ut inuti – inte bara utanpå. Precis som våra ansikten har även våra ben och leder olika proportioner, form och utseende. Detta leder till att vissa alignment cues är rent av skadliga för vissa.

Denna bensamling använde Bernie för att visa hur benen ”gängar i varandra” * i kroppen.

Hos Bernie handlar det inte om hur en position ser ut, utan hur den känns i kroppen. Beroende på hur kontaktytan mellan våra ben ser ut – vilket bland annat kan avgöras av vinkeln på våra ”benhuvuden”  – uppstår kompression vid olika tillfällen hos olika personer. Om vi inte kan komma in i lotus till exempel – vilket är fallet för mig – beror det vanligen inte på stelhet utan på att gropen i bäckenet, där lårbenet gängas in*, är utformad på ett sätt som gör att vi inte kan utåtrotera så långt i höften, för att benen slår i varandra. Däremot kan det gå utmärkt att inåtrotera. Det kan också bero på hur toppen (”huvudet”) av femur (lårbenet) ser ut. Här är en bild som Paul Grilley tagit på två olika lårben:

Vilken av dessa två femurvarianter tror du fortare slår i bäckenet vid utåtrotation?

Klicka här för att se och höra Bernie berätta om hur Halvfjärilen kan utföras för den som är inåtroterad i höften.

Den viktiga skillnaden mellan spänning och kompression

På den här bilden mäter Bernie avståndet mellan tårna och knät på Maryanns vänsterben, när hon har hela fotsulan i golvet, för att avgöra hennes dorsiflexion:

Men är det kompression eller spänning som stoppar Maryann från att komma längre fram med knät? Det är bara hon själv som kan avgöra detta – genom att lyssna på kroppens signaler. Är det i fotleden det tar stopp? Då känns det på framsidan, just där fotleden befinner sig, alltså i rörelsens riktning – och då handlar det om kompression, ben mot ben. Om Maryann försöker forcera kompressionen skadar hon sina ben. Men det kanske i stället tar stopp för att det känns spänt i vaden eller i akillessenan? Då känns det på baksidan, det vill säga i motsatt riktning från rörelsen – och då handlar det om spänning. Den viktiga skillnaden är att du när du är spänd kan träna vävnaderna att ge efter, men handlar det om kompression kan du skada dig allvarligt om du tvingar kroppen att gå längre.

Bernie hade hjälp av yinyogaläraren Diana Batts för att visa positioner och hålla i några yinyogapass med oss:

Här visar Bernie och Diana variationer till Paschimottanasana (sittande framåtböj).

Yin och yang kan blandas

Vanligen görs yinyoga separat, för bästa möjliga fysiologiska effekt. Men under vissa förutsättningar kan yin och yang blandas i samma pass. Huvudregeln är att musklerna inte ska värmas upp i samma delar av kroppen i vilka du sedan avser att påverka bindväven med yinyoga. Yangyoga ska med andra ord inte göras före yinyoga om samma kroppsdelar är involverade.

Det går också att göra yinyoga med en del av kroppen, medan du yangtränar andra delar.

Här gör vi yangövningar med överkroppen, medan vi sitter i en yinstretch för fotsulorna i tolv minuter…

…och här ögonyoga tillsammans med en fotledsstretch, som naturligtvis görs olika – eller inte alls – för olika kroppar.

Även i en position som Draken är det möjligt att slappna av. Eller hur, Kayleigh? Läs mer om henne här!

Här är alla femtio deltagarna

Bernies berättarförmåga tillsammans med hans humor och roliga infall gjorde att kursen inte bara tillförde viktig och inspirerande kunskap, utan att den också blev fantastiskt rolig!


Efter kursen gjorde jag en intervju med Bernie. Den kan du läsa här.

Det jag lärt mig på den här kursen samt genom att studera Bernies böcker The Complete Guide to Yin Yoga och Your Body – Your Yoga kommer till stor del att ligga till grund för mina kurser med temat Din kropp – din yoga under sommaren. Här ser du mina kursdatum.

Fotnot:

*Varför säger jag att benen ”gängar i varandra”? ”Sitter ihop” känns fel att säga, för benen är förhoppningsvis inte ihopklistrade (fixerade) – och om så är fallet är det verkligen hög tid att börja med yinyoga!

No Comments

Post A Comment